Kultūras ziņas

Iepazīstinām ar "Kilograms kultūras" pretendentiem

Kultūras ziņas

Aizraujošs stāsts bērniem - "Runča vakariņas"

"Ceļojums uz Nekurieni" neparastā mākslas izstādē

Ivetas Vaivodes un Artūra Riņķa «Ceļojums Nekurienē» - dažādu mākslas mediju apvienojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no trešdienas, 24.februāra, skatāma neparasta mākslinieku dueta tikpat neparasta izstāde "Ceļojums uz Nekurieni". Tās autori pārstāv dažādas paaudzes - Artūrs Riņķis ir viens no Latvijas kinētiskās mākslas pionieriem, Iveta Vaivode savukārt - jaunākās plejādes fotogrāfe. Izstādē abi veido dialogu laikā un telpā, izmantojot dažādus medijus. Izstādes idejas autore ir Iveta Vaivode, kuru pirms trim gadiem ļoti iedvesmojis Artūra Riņķa kinētiskās mākslas dārzā piedzīvotais. Tas atrodas Kurzemē, Sabiles apkaimē.

Artūrs Riņķis sveicina izstādes apmeklētājus ar paša radītā auto "Enigma" autotauri. "Enigma" ir viens no ļoti oriģināliem Artūra Riņķa mākslas dārza objektiem - gan vizuāli, gan izmēros iespaidīgs, bet muzeja darbinieki to tomēr iedabūjuši izstādē, izmantojot lielās durvis no Konventa sētas.

Šo auto vadot pa savu mākslas dārzu, Artūrs Riņķis parasti ietērpjas īpašā stīmpanka tērpā, un izbrauciens apmeklētājiem parasti paliek neaizmirstams. Tā tas bijis arī ar fotogrāfi Ivetu Vaivodi: "Mašīna bija viens no pirmajiem objektiem, kuru es ieraudzīju, aizbraucot uz dārzu. Tā ir fantastiska. Tajā brīdī, kad es to ieraudzīju, man likās, ka es esmu kaut kādā Deivida Linča filmā nokļuvusi, ka tas reāli ar mani nenotiek. Ja jūs aizbrauktu uz dārzu, jūs redzētu, ka ar šo mašīnu Artūrs vizina savus apmeklētājus pa tādu kā apli. Līdz ar to tā mašīna arī simbolizē ceļu, ceļojumu. Bet ceļojumu uz Nekurieni."

Artūra Riņķa kinētiskās mākslas dārzā Iveta Vaivode pirmo reizi viesojās pirms trim gadiem. Tur ieraudzītā pasaule viņu tik ļoti apbūra, ka viņai dzima vēlme to iemūžināt dokumentālā fotostāstā, lai padalītos arī ar citiem. Taču drīz vien viņa saprata, ka šī pasaule īsti nepakļaujas tikt vienkārši dokumentēta.

"Jo vairāk laika pagāja, jo es sapratu, ka tīri dokumentālā fotogrāfija, kurā es darbojos līdz šim, nespēj atspoguļot šo pasauli pilnībā. Lai ko es bildētu, jebkurā gadījumā tas izskatījās tik ļoti fantastisks un nereāls, ka grūti būtu kādam pastāstīt, ka tas patiešām eksistē. Tad es domāju, kā es varētu vairāk pastāstīt kaut ko par Artūru. Un savā ziņā es iesaistījos tādā kā spēlē, kur es kļuvu par tādu kā daļu no šī dārza vai kā medijs, caur kuru es mēģinu stāstīt stāstu par Artūra pasauli," stāsta Iveta Vaivode.

Un tā izstādē līdzās lielformāta fotogrāfijām, kurās atklāta Riņķa mākslas dārza noskaņa, redzami arī videodarbi, performances un abu rakstīti teksti. Abu kopsadarbības procesa gaitā Iveta Vaivode pat iedziedājusi dziesmu ar Artūra Riņķa vārdiem.

Izstādes tapšanu par interesantu pieredzi atzīst arī pats Artūrs Riņķis, neslēpjot, ka sākotnēji gan nobijies no harismātiskās un azartiskās fotomākslinieces: "Es, būdams tāds vienpatis, nekad neesmu sadarbojies ne ar vienu mākslinieku, un pēkšņi - ne tikai māksliniece, bet vēl arī ļoti jauka sieviete. Sākumā es ļoti nobijos. Bet mēs darījām. Viņa ir ielikusi milzīgu darbu šajā projektā, lai daudzfunkcionāli parādītu to alternatīvo pasauli."

Izstādes kuratore Inese Baranovska uzskata, ka šī izstāde ļauj izkāpt no ikdienas rutīnas rāmjiem un paraudzīties uz dzīvi ar sapņotāju acīm: "Šeit ir tas, ka reālā pasaule, kurā it kā mēs visi dzīvojam, - cik tā ir reāla un cik reālas ir visas tās situācijas arī ikdienas dzīvē - tās ir diezgan sireālas un teiksmainas arī. Tās robežas īstenībā nepastāv. Kāpēc visās tautu kultūrās ir šīs pasakas un teikas? Jo cilvēkam ir vajadzīga tā burvība, tas maģiskums."

Ivetas Vaivodes un Artūra Riņķa izstāde "Ceļojums uz Nekurieni" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā skatāma līdz 10.aprīlim. Tās laikā notiks vairākas diskusijas, kas šo izstādi palīdzēs iepazīt dziļāk un daudzpusīgāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti