Kultūras ziņas

Latvijas Radio ieraksta mūziku divu ASV režisoru filmām

Kultūras ziņas

Klajā nāk pētījums par Latvijas nemateriālās kultūras mantojumu

Selecka "Zemnieki" iekļauta festivāla IDFA programmā "Meistari"

Ivara Selecka dokumentālā filma «Zemnieki» iekļauta Amsterdamas festivāla programmā «Meistari»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Režisora Ivara Selecka jaunākā pilnmetrāžas dokumentālā filma "Zemnieki", kam Latvijas pirmizrāde gaidāma 4. oktobrī, iekļauta Amsterdamas dokumentālo filmu festivāla (IDFA) programmas sadaļā "Masters / Meistari", informēja Nacionālā kino centra pārstāvji.

Kā atgādināja Nacionālajā kino centrā, IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) ir pasaulē nozīmīgākais dokumentālo filmu festivāls, tas norisinās Nīderlandē (šogad no 9. līdz 20. novembrim) un pulcē pasaules labākos dokumentālistus. Festivāla sadaļā "Meistari" tiek iekļauti pasaulē atzītu režisoru jaunākie darbi. Zīmīgi, ka režisors Ivars Seleckis IDFA piedalījās ar filmu "Turpinājums" 2018. gadā, bet jau pašos festivāla pirmsākumos Ivara Selecka filma "Šķērsiela" (1988) ieguva festivāla galveno balvu un arī skatītāju balvu, savukārt 2013. gadā režisors tur viesojās ar "Šķērsielas triloģijas" trešo filmu "Kapitālisms Šķērsielā" (2013).

Režisors Ivars Seleckis ir vecākais aktīvi strādājošais Latvijas kino klasiķis, viņš jau 50 gadus dokumentējis Latvijas laukus un cilvēkus filmās, kas vēlāk kļuvušas par laikmeta liecībām. Ivara Selecka jaunā dokumentālā filma "Zemnieki", kas producēta filmu studijā "Mistrus Media", caur sešām atšķirīgām ģimenēm parāda Latvijas lauku dažādību 21. gadsimtā un stāsta par laiku, kad pilsētnieki pārceļas atpakaļ uz laukiem. Viņi vairs nevēlas pavadīt savu dzīvi birojā, sastrēgumos un virtuālā pasaulē, viņi grib kaut ko īstu un patiesu. Kopā ar saviem varoņiem – Aldersonu, Bartkeviču, Grāpju, Kaupužu, Krivtežu un Rehtšpreheru ģimenēm – filma izseko lauku dzīves ciklu, kas sākas ar pavasara sēju un beidzas ar rudens ražas novākšanu un zemes sagatavošanu nākamajam gadam.

Sagaidot pirmizrādi, Nacionālā kino centra portāls filmas.lv aicina noskatīties iepriekšējās Ivara Selecka filmas, kas vēsta par Latvijas laukiem un digitalizētas LNA Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvā. Pirmā no tām bija pirms 50 gadiem veidotā filma "Apcirkņi" (1973), kas tapa laikā, kad Latvijas laukos likvidēja viensētas, iedzīvotājus pārcēla uz daudzdzīvokļu namiem ciematos, bet laukus meliorēja un pārvērta plašos tīrumos. Filmas scenāriju rakstīja Armīns Lejiņš, teksta autori ir Jānis Peters un Hercs Franks, bet Ivars Seleckis – filmas operators un režisors.

"Filma "Apcirkņi" bija par pārmaiņām, par jauno dzīvi, un tagad ir tas pats – par pārmaiņām un jauno dzīvi laukos. Interesantākais ir cilvēka liktenis, visas ārišķības ir štrunts, visi režisoru triki noveco, bet cilvēka liktenis vienmēr ir unikāls. Tas visus interesē, un, ja vēl var uzfilmēt, tā neatvairāma lieta. Tas ir laikmeta dokuments, tur ir dramaturģija, tur ir māksla, tur viss ir iekšā. Par cilvēkiem var taisīt labas, lielas filmas," saka Ivars Seleckis.

Portālā filmas.lv var noskatīties arī filmas "Nāc lejā, bālais mēnes!" (1994) un "Zem ozola kuplajiem zariem" (2007), abām Ivars Seleckis bijis gan operators, gan režisors, bet scenārists ir Andris Vanadziņš, kurš veidojis arī jaunās filmas "Zemnieki" scenāriju. Šajā radošajā komandā režisors Ivars Seleckis savā 88 gadu vecumā strādājis kopā ar dažādu paaudžu kinematogrāfistiem – filmas scenārija līdzautore ir sociālantropoloģe Dace Dzenovska, filmas galvenais operators – Valdis Celmiņš, komponists Kārlis Auzāns, montāžas režisors Armands Začs, skaņu režisors Ernests Ansons, producenti Gints Grūbe un Elīna Gediņa-Ducena, izpildproducente Annija Korpa. Filmas tapšanu atbalsta Nacionālais kino centrs, Valsts kultūrkapitāla fonds.

Filma "Zemnieki" kinoteātru repertuārā visur Latvijā skatāma no 4. oktobra.

Latvijas filmu rudens maratons

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti