Kultūras ziņas

Ģertrūdes ielas teātris sezonu sāk ar Šekspīra traģēdiju

Kultūras ziņas

Latvijas Radioteātrim – 90

Rēzeknē sācies īsfilmu festivāls "Open Place"

Īsfilmu kinofestivālā «Open place» Rēzeknē - 17 valstu 25 darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šovakar Rēzeknē sāksies starptautiskais Baltijas valstu īsfilmu kinofestivāls “Open place”.Tā ietvaros šajā nedēļā, trīs dienas pēc kārtas Rēzeknē būs iespējams noskatīties konkursam izvirzītās un atlasītās 25 īsfilmas no 17 valstīm. Īsfilmas vērtēs starptautiska žūrija, lai festivāla noslēgumā apbalvotu labāko izpildījumu - režisora, scenārija, operatora, aktrises un aktiera - darbā. Īsfilmām tiks piešķirta arī galvenā - Grand Prix - balva.

Starptautiskais Baltijas valstu īsfilmu festivāls “Open place” ir vieta, kur iespējams iepazīt jaunus meklējumus un izteiksmes veidus kino jomā. Šogad festivālā 25 labākās un meistarīgākās īsfilmas izvēlētas no vairāk nekā 400 pieteikumiem. Festivāls - tā ir iespēja skatītājiem un režisoriem satikties.

“Jauna vieta jauniem meklējumiem, jauniem atradumiem, jauniem režisoriem - gan gados jauniem, gan kam tā ir jauna dzīves pieredze. Vieta, kur startēt, kur sevi parādīt”, uzsver  festivāla darba grupas pārstāve Iveta Graudiņa.

Triju dienu garumā konkursa īsfilmas vēros un vērtēs gan skatītāji, gan starptautiska žūrija.

“Jau no pirmā gada mēs cenšamies, lai festivālam būtu starptautiska žūrija. Tie ir profesionāļi kino jomā. Šogad, piemēram, žūrijas priekšsēdētājs ir Baltijas Filmu un mediju skolas profesors Arvo Iho, igauņu kino režisors, un vēl četri žūrijas pārstāvji no Vācijas, Spānijas, Krievijas, Latvijas,” stāsta Iveta Graudiņa.

Rēzeknē jaunākās īsfilmas varēs vērot jau piekto gadu pēc kārtas. Festivāla goda prezidents ir aktieris Ivars Kalniņš. Viņš atzīst, ka īsfilmu festivāls veicina Latvijas kino attīstību un veido jaunu un talantīgu kino nozares profesionāļu pieredzes apmaiņu un sadarbību.

“Mēs uzzinām, kas notiek Baltijas jūras reģiona valstīs kinomatogrāfā. Es domāju, šim īsajam metram ir sava vieta un nākotne, jo mēs skatāmies seriālus un tādu īsfilmiņu esam aizmirsuši. Tā kā šis festivāls atgādina par to, ka var izteikties ļoti īsi un skaisti pastāstīt stāstu, protams, ja ir talants to izdarīt”, saka Ivars Kalniņš.

Latviju šogad festivālā pārstāv trīs īsfilmas.Tika saņemti pieteikumi no jau esošajiem un topošajiem kino režisoru darbiem.

Pēc atlases kārtas konkursā varēs redzēt režisora Rinalda Zelta filmu “Siltais klusums”, Daniela Joffes “En Garde” (šī filma Rēzeknē piedzīvos pirmizrādi), un Daces Pūces filmu “Tango”. Tā ir par cilvēku attiecībām, scenārijā režisore iekļāvusi arī savu vecāku un vecvecāku dzīvesstāstu.

''Filma ir par māti un dēlu, par viņu attiecībām, par to, kā māte nevar savu dēlu atlaist vaļā brīdī, kad to vajadzētu izdarīt. Viņai ir pieaudzis dēls, dēlam ir draudzene, bet, tā kā māte ir izaudzinājusi dēlu kā savas dzīves partneri, nevis kā dēlu, viņa nevar samierināties ar ideju, ka viņš no viņas var aiziet.'' - Filma “Tango” ir režisores Dace Pūces maģistra darbs kinorežijā. Veidojot šo stāstu bija uzstādījums, ka tam jābūt īsmetrāžas, pirms tam Dace šādām filmu formātam nebija pievērsusi vērību.

“Tas ir ļoti labs formāts šodien, kad visi steidzas, visi grib ātrāk to stāstu noskatīties. Es kādreiz nebiju pievērsusi uzmanību tādām īsmetrāžas filmām. Man likās, ka tās ir otrās šķiras, bet tagad esmu daudz skatījusies, un man liekas, ka tur slēpjas šis šarms, ka tas notiek diezgan koncentrētā veidā”, pārliecināta režisore Dace Pūce.

Konkursa kino piedāvājumā ir gan melodrāmas, gan komēdijas.

Kā novērojusi festivāla ”Open place” pārstāve Iveta Graudiņa, jaunos režisorus galvenokārt interesē sāpīgas un smagas tēmas. Filmu garums ir no astoņām minūtēm līdz pusstundai.

Konkursa 25 īsfilmas sadalītas trijos seansos, kas kopumā veidos iespaidīgu un daudzveidīgu buķeti.

“Tanī īsajā laika posmā, vienā seansā tu redzi astoņas filmas, un tā ir ļoti liela dažādība. Dažādi raksturi, dažādas tēmas, dažādas valstis. Tā ir fantastiska meistarība tajās astoņās, desmit vai divdesmit minūtēs dabūt iekšā visu, kam ir jābūt īstā kino. Tur ir sižets, tur ir konflikts, tur ir jābūt atrisinājumam, tur ir jābūt pārsteigumam. Tas viss ir!” priecājas Iveta Graudiņa.

Festivāla laikā ārpus konkursa būs iespēja vērot arī pilnmetrāžas filmas. Pirmo reizi festivālā padomāts arī par bērnu kino programmu, kas notiks šo svētdien. Tāpat svētdien festivāla noslēguma koncertā tiks noskaidroti kinofestivāla uzvarētāji sešās nominācijās: labākais režisors, scenārijs, operators, aktrise, aktieris un ''Grand Prix'' saņēmējs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti