Kultūras ziņas

Paziņoti "Zelta ābele 2020" laureāti

Kultūras ziņas

Stendāla "Sarkanais un melnais" Nacionālajā teātrī

Tiešsaistē sākas īsfilmu festivāls 2ANNAS

Īsfilmu festivālā pievēršas ekofeminismam un ekoseksualitātei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

9. aprīlī tiešsaistē sākas Rīgas starptautiskais īsfilmu festivāls “2Annas”, kas Latvijā darbojas jau 25 gadus. Jubilejas programma veltīta aktuālām ekoloģijas tēmām un patērētāju sabiedrības problēmām. Nedēļas garumā festivāla interneta vietnē būs iespēja bez maksas skatīties vairāk nekā simt īsfilmu no 28 valstīm. Festivāla veidotāji ir izveidojuši arī intriģējošas kino programmas, ko saista ar ekofeminismu un ekoseksualitāti. Šī gada festivāla fokusa tēma ir “Zeme”, akcentējot, ka mūsu dzīvesveids pēdējās desmitgadēs ir būtiski mainījies, ietekmējot planētas ekosistēmu.

Festivāla programmas direktore Laima Graždanoviča atzina, ka ekoloģija ir ārkārtīgi aktuāla tēma vienmēr, tomēr Covid-19 pandēmijas konteksts ļāvis tēmu izpētīt no dažādiem aspektiem.

Īsfilmas pasaulē kļūst arvien populārāks kino formāts. Tās ir pievilcīgas jauniem autoriem un jauniem skatītājiem, tā ir platforma kino eksperimentiem. Festivāla laikā notiks tiešsaistes diskusijas par kino industrijas iespējām būt videi draudzīgai nozarei. Festivāls tiks atklāts tiešraidē no kino “Splendid Palace” ar mākslinieces Sabīnes Moores jeb “Waterflower” speciāli festivālam veidotu performanci, kurā viņa spēlēs uz pašas istabā audzētām sēnēm, kurām tiks pievienoti elektrodi, caur kuriem “dzirdēsim, ko sēnes runā”, pastāstīja festivāla producente Agnese Krastkalne.

Atskatoties uz festivāla 25 gadiem, tiks piedāvātas arī izcilāko filmu retrospektīvas, kurās iekļautas gan ārzemju, gan arī latviešu izcilākās īsfilmas. Māksliniece Linda Boļšakova sagatavojusi filmu izlasi “Ekoseksuāļi”, režisore Astra Zoldnere – programmu “Apokalipse”.

“Ekoseksualitāte ir saistīta ar ekofeminismu, tas ir pietiekami sarežģīts termins, bet, ko arī minējusi kuratore Linda Boļšakova, varbūt šis rakurss ļaus izveidot jaunas attiecības ar dabu, piemēram, ar mājas telpaugiem,” norādīja kuratore Laima Graždanoviča.

Festivāla jubileja neļāva organizatoriem atcelt plānoto festivālu, tāpēc visa programma būs pieejama tiešsaistē, tā ļaujot filmas baudīt plašākai publikai nekā ierasts.

Festivāls “2Annas” 25 gadu laikā ir atteicies no sākotnējā “undergraund”  jeb pagrīdes statusa, taču saglabājis vēlmi eksperimentēt un meklēt jaunu valodu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti