Īsfilmu ciklā «2018. Latvijas hronika» - simtgades notikumi vienkārša cilvēka acīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 11. septembra LTV1 ēterā būs skatāms 15 dokumentālu īsfilmu cikls “2018. Latvijas hronika”. Katru no tām veido cits režisors, vērojot valsts simtgades gadu no vienkārša cilvēka prizmas. Pēc visu īsfilmu uzņemšanas materiāli no tām tiks izmantoti, veidojot lielfilmu, tādējādi radot īpatnu Latvijas simtgades notikumu karti.

Īsfilmas soli pa solim atklās valsts simtgades kopīgo stāstu. Tomēr – ne runājot par īpašiem notikumiem, bet ielūkojoties simtgades norisēs konkrēta cilvēka acīm, jo Latvijas tapšanas centrā vienmēr ir bijis cilvēks. Kāds, kurš piedalās Dziesmu un deju svētkos, kāds kurš gaida lielo lozi “Simtgades loterijā” – šie cilvēki ir daļa no Latvijas hronikas.

11. septembrī īsfilmu ciklu atklās Lindas Oltes dokumentālais stāsts “Nepieradinātās dvēseles Orsī muzejā”. Tā centrā ir Parīzes skolas direktors Bruno Davio, kurš ar Parīzes latviešu kori “Latve” šogad piedalījās Dziesmu un deju svētkos. 18. septembrī būs skatāma režisora Renāra Vimbas īsfilma “Latviešu diaspora Baškīrijā”, kas sekos meitenei, kura darbojas folkloras grupā, savukārt 25. septembrī režisora Andreja Verhoustinska īsfilmas “Jūra” centrā būs hidrobiologs Andris Andrušaitis un simtgades notikums “Piekrastes tīrrade”.

Šīm īsfilmām sekos režisoru Pjotra Karpuhina, Kristas Burānes, Ivara Zviedra, Adrianas Rozes, Paula Ķestera, Ivo Brieža, Ineses Kļavas, Sandija Semjonova, Uģa Oltes, Kaspara Gobas, Matīsa un Reiņa Spaiļu īsfilmas. Katra no tām ir tikai 13 minūtes gara. Projekta beigās, izmantojot arī īsfilmu režisoru darbu, tiks izveidota lielfilma, kuras režisors būs Dainis Kļava.

Paralēli īsfilmām ēterā, sabiedrisko mediju portālā LSM.lv būs atrodams katras filmas režisora apraksts par to, kas palicis aiz kadra, un fakti par filmu. Savukārt LTV "Youtube" kontā un REPLAY.lv "Facebook" kontā būs atrodami projekta ietvaros tapuši video blogi. Neparasts tandēms – režisors Pēteris Krilovs un radio "Pieci.lv" balss Aleksis Vilciņš – šajās īsajās interneta videi paredzētajās epizodēs apspriedīs simtgades notikumus un savas personīgās pieredzes kontekstu pagātnē un arī nākotnē dažādu tēmu ietvaros – runājot par valsti, turību, zināšanām, zemi, pilsētām, sportu, veselību, kino un citām.

Dokumentālo īsfilmu ciklu veido “VFS Films”, producents – Uldis Cekulis. Īsfilmas būs skatāmas no 11. septembra otrdienās plkst. 22.05 LTV1 un Replay.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti