Īsfilma «Melleņu gari» atklās festivālu «RojaL»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Dokumentālā latviešu īsfilma “Melleņu gari” (starptautiskais nosaukums Blueberry Spirits) atklās kino, mākslas un mūzikas festivālu “RojaL” šī gada 27. jūlijā plkst. 18.00 Rojas kultūras centrā, ziņo organizatori. Lai gan filma jau guvusi atzinību ārzemēs un piedalījusies vairākos nozīmīgos festivālos, Latvijā režisores Astras Zoldneres dokumentālā īsfilma tiks rādīta pirmo reizi un savu pirmizrādi piedzīvos festivāla “RojaL” atklāšanā. Festivāls “RojaL” jau septīto reizi norisināsies Kurzemes piekrastē, kur, satiekoties māksliniekiem, mūziķiem un kino veidotājiem, jūlija pēdējā nedēļā Roja tiks pārvērsa par Latvijas kultūras galvaspilsētu.

Šī gada festivāla atklāšanā īsfilmu “Melleņu gari” prezentēs režisore Astra Zoldnere, producents un operators Kaspars Braķis, scenārists Rons Rozenbergs (Ron Rosenberg, Šveice), kā arī filmas varoņi - vasarās Kurzemes mežos mītošie romi. Filmas režisore Astra Zoldnere uzsver: “Es vēlējos pirmo reizi Latvijā filmu izrādīt tieši festivālā “RojaL”, tā kā filmēšana notika turpat blakus - Kurzemes mežos.” Festivālā “RojaL” tika izrādīta arī režisores iepriekšējā dokumentālā filma “Jūras nauda” (2013). Astra Zoldnere stāsta: “Atceros, ka braucu uz “Jūras naudas” seansu Rojā tieši no “Melleņu garu” filmēšanas. Ierados festivālā no meža, kurā, sekojot filmas varoņiem, biju pavadījusi vairākas dienas, un pirms seansa paspēju tikai ieskriet viesnīcā, lai novilktu gumijniekus.”

Filma “Melleņu gari” savu pasaules pirmizrādi piedzīvoja pagājušā gada novembrī izpārdotā seansā prestižajā Leipcigas dokumentālo un animācijas filmu festivālā, kur saņēma pozitīvu vērtējumu gan no kino profesionāļiem, gan apmeklētājiem. Panākumiem Vācijā sekoja arī filmas ieļaušana Ziemeļamerikas visnozīmīgākajā dokumentālo filmu festivāla Hot Docs konkursa programmā. Pašlaik filma jau ir iekļauta 17 starptautisku festivālu programmās, kā arī saņēmusi skatītāju balvu Vācijas festivālā Monstronale un atzinību Maskavas starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā Doker.

“Melleņu gari” ir poētiska dokumentālā īsfilma par romu ģimeni, kura vasaras pavada Kurzemes mežos, lasot un pārdodot ogas. Ievācot meža ražu, romi dalās ar spoku stāstiem, kurus paši mežā piedzīvojuši. Mistiskajos un noslēpumainajos stāstos pamazām atklājas romu cīņa par identitāti, mēģinot sabalansēt pagātni un tagadni, kā arī tradicionālo un moderno dzīvesveidu.

Filma tapusi studijā Fly For Film, režisore Astra Zoldnere, operators un producents Kaspars Braķis, scenārists Ron Rosenberg (Šveice), montāžas režisore Astrīda Konstante, komponists Jan Schower (Vācija), skaņu režisors Anrijs Krenbergs.

 
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Blueberry Spirits trailer from Kaspars Brakis on Vimeo.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti