Ināra Kolmane sāks filmēt «Billi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nedēļas nogalē plānots sākt filmēt pirmās epizodes jaunajai spēlfilmai "Bille", kas veidota pēc rakstnieces Vizmas Belševicas autobiogrāfiskā darba "Bille" motīviem. Filmā iekļauta pirmā grāmata, kas stāsta par Billes bērnību.

Spēlfilmas "Bille" režisore ir Ināra Kolmane, producenti - Marta Romanova un Jānis Juhņēvičs, operators - Uldis Jancis, māksliniece - Ieva Romanova. Tapuši vairāki filmas scenārija varianti, pašlaik filmas scenāristi Arvis Kolmanis un Evita Sniedze noslīpē tā galīgo variantu, stāsta producente Marta Romanova

Filmēšana notiks mājā Vārnu ielā, kurā Belševica bērnībā mitusi un kuras saimniecei bijis ļoti svarīgi saglabāt šo vietu saistībā ar rakstnieci. Pie mājas uzlikta arī plāksne, kas liecina, ka rakstniece tur dzīvojusi. Saimniece speciāli filmēšanas vajadzībām ir gatava atlikt ēkas renovāciju, lai saglabātu pēc iespējas labāku vidi filmēšanai, norāda Romanova.

Šajā nedēļas nogalē plānots filmēt pirmās epizodes, tomēr intensīvākā filmēšana plānota nākamgad. Producente uzsvēra, ka filmēšanas procesam jābūt kompaktam, lai filmā spēlējošie bērni nepagūtu izaugt. Pie skatītājiem "Bille" varētu nonākt 2017. vai 2018.gadā.

Producente informē, ka Billes un viņas draugu lomām bērni vēl tiek atlasīti un galīgais lēmums tiks pieņemts tuvākajās dienās, savukārt Billes vecāku lomām jau apstiprināts Dailes teātra aktieris Artūrs Skrastiņš un Valmieras teātra aktrise Elīna Vāne.

Filmas "Bille" veidošanai būtu nepieciešams aptuveni miljons eiro. Filmu projektu attīstīšanas konkursā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" "Billei" piešķirti 15 797 eiro. Romanova teica, ka pašlaik tiek meklēti partneri kopražojumam. Romanova informēja, ka grāmata "Bille" ir populāra Skandināvijā, tādēļ tiek cerēts uz sadarbību ar kādu no šīm valstīm. Tāpat tiek apzināti vietējie uzņēmēji, kurus interesē vēsturiskas vērtības un fakts, ka tā būs ģimenes filma, un kuri būtu gatavi finansiāli atbalstīt filmas tapšanu.

Autortiesības filmas "Bille" ekranizācijai pieder filmu studijai "Deviņi" un Kolmanei kā režisorei. Kolmane savulaik saņēmusi arī Belševicas atbalstu filmas veidošanai, uzsver Romanova.

Kolmanes jaunākais darbs ir kritiķu un publikas augsti vērtētā dokumentālā filma "Ručs un Norie", kas stāsta par suitu sievas un japāņu meitenes draudzību. Kolmanes pirmā pilnmetrāžas spēlfilmas "Mona" Nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" saņēma piecas nominācijas.

Latviešu dzejnieces, rakstnieces un tulkotājas Vizma Belševica (1931-2005) autobiogrāfiskais romāns "Bille" sastāv no trim grāmatām - "Bille", "Bille un karš" (sākotnēji "Bille dzīvo tālāk") un "Billes skaistā jaunība".

Pirmā grāmata "Bille" iznāca 1992. gadā izdevniecībā "Mežābele" ASV, bet 1995. gadā to izdeva "Jumava". Par grāmatām "Bille" un "Bille dzīvo tālāk" Belševica saņēmusi Spīdolas balvu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti