Igaunijas fotomākslas mesei necerēta ārvalstu fotogrāfu atsaucība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tallinas Fotomēneša ietvaros jau sesto gadu norisinās Igaunijas fotomākslas mese, kas līdz šim ir pirmā un vienīgā laicīgās mākslas mese Igaunijā. Kā lsm.lv atklāj meses rīkotāja Helēna Meleska, šogad vērojama necerēti liela atsaucība no ārvalstu fotogrāfu puses.

Igaunijas fotomākslas meses  laikā no 2. līdz 4. oktobrim Tallinas radošo industriju kvartālā “Telliskivi” apmeklētājiem tiek piedāvāta daudzveidīga programma: īpaši izmeklēta ekspozīcija ar dažādu daudzsološu mākslinieku jaunākajiem darbiem, informācija par laicīgās mākslas apkopošanas stratēģijām, organizētas tūres gida pavadībā, paneļdiskusijas un tikšanās ar māksliniekiem, kā arī īpaša fotomākslas grāmatu ekspozīcija.

“Igaunijā fotogrāfijas mākslas tirgus ir ļoti mazs. Un viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc šī mese ir svarīga, ir iepazīstināt sabiedrību ar to, ka arī fotogrāfija var būt novērtējama mākslas pasaules sastāvdaļa,” lsm.lv atklāj fotomeses veidotāja Helēna Meleska.

“Līdz šim fotomākslas mesē tika izstādīti dažādu mākslinieku jaunākie darbi no Igaunijas. Tomēr šajā gadā mūs pārsteidza necerētā atsaucība no ārzemju fotogrāfiem, un bijām ļoti priecīgi eksponēt darbus, ko radījuši Andrejs Miksis (Andrew Miksys) un Kamilla Laurelli (Camille Laurelli),” saka izstādes veidotāja un kuratore.

Helēna Meleska atklāj, ka nākamo gadu laikā iecerēts sadarbību ar ārzemju māksliniekiem paplašināt, un veidot daudzpusīgu starptautisku fotogrāfu darbu izstādi.

Fotomākslas mese norisinās trīs dienas, kas, kā organizatore atklāj, bija pamats atrast jaunu veidu, kā skatītājam piedāvāt plašāku ieskatu laikmetīgās fotogrāfijas pasaulē. Helēna Meleska stāsta, ka “šis bija iemesls pagājušajā gadā uzsākt fotomākslas grāmatu izstādes projektu. Šādā veidā varam skatītājam piedāvāt ieskatīties daudzpusīgu mākslinieku darbos.”

Iepriekšējā gada grāmatu izstādes centrā bija Somijas laikmetīgās fotogrāfijas māksla, toties šogad ekpozīcija koncentrēta uz Igaunijas, Latvijas un Lietuvas māksliniekiem.

“Galvenā ideja bija prezentēt fotogrāfu pašizdotas fotomākslas grāmatas, kā arī tās, kas tapušas sadarbībā ar mazām izdevniecībām,” saka izstādes veidotāja, atklājot, ka šis ir veids, kā skatītājam piedāvāt ieskatu mazāk pazīstamu, bet ne mazāk nozīmīgu mākslinieku darbos.

Helēna Meleska apstiprina, ka “fotogrāfijas mākslas mesē ir vērojami dažādi kontrasti starp eksponētajiem darbiem, jo uzskatu, ka šī nav reize, kad atrādīt vienveidību, bet gan apvienot dažādus redzējumus un idejas vienuviet.”

Tallinas Fotomēnesis tiek organizēts ciešā sadarbībā ar Igaunijas Fotogrāfu savienības biedriem, un Fotomākslas meses veidotāja piemin ļoti nozīmīgo sadarbību ar Evitu Gozi un Arni Balčus no Latvijas. Meleska apstiprina, ka, veidojot fotomākslas grāmatu izstādi ar māksliniekiem no Latvijas, ir nodibināts ciešs kontakts iespējamai sadarbībai arī turpmāk.

Uz jautājumu par turpmāko gadu vīziju Helēna Meleska atbild, ka “protams, gribētu veidot ciešu sadarbību ar kaimiņvalstīm".

"Uzskatu, ka šī ir lieliska iespēja veidot šo pasākumu arvien plašāku. Mēs esam ieinteresēti izstādīt jaunus darbus, jo vēlamies šeit apkopot un parādīt svaigas idejas un mūsdienīgu pieeju pašreiz aktuālām tēmām. Es uzskatu, ka ir ļoti svarīgi parādīt to, ka fotogrāfijas mākslas nozare ir plaša un neierobežota savās iespējās. Mūsdienās katrs var uzņemt fotogrāfijas, un arvien vairāk diskutabls paliek jautājums, kas ir un kas nav māksla,” saka Helēna Meleska, uzsverot, ka viens no galvenajiem mērķem, kas jāpatur prātā veidojot ikgadējo fotomākslas mesi, ir izglītot skatītāju mākslas fotogrāfijā.

Kā atklāj fotomeses organizētāja, šis ir pirmais gads, kad Tallinas Fotomēneša ietvaros ir nodibināta tik cieša sadarbība ar ievērojamākajām Tallinas foto galerijām.

Trīs no piecām galvenajām fotomēneša programmas izstādēm apskatāmas Tallinā: “Prosu(u)mer” ekspozīcija atvērta līdz 18. oktobrim Igaunijas Laikmetīgās mākslas muzejā, “Cool Water” - salīdzinošs ieskats mākslas fotogrāfijā pārejas periodā Baltijā - Tallinas Mākslas zāles galerijā arī līdz 18. oktobrim, kā arī “Time Lapse” izstāde atvērta līdz 8. novembrim Tallinas Mākslas zālē. Izstādes “Liesmas ēna” un “No eksplozijas līdz ekspansijai. Igaunijas mūsdienu fotogrāfija” eksponētas Tartu.

Papildus izstādēm, vēršot īpašu uzmanību uz skatītāja izglītošanu fotogrāfijas pasaulē, pasākuma programmā iekļautas dažādas darbnīcas, diskusijas un lekcijas.

Šo sestdien, 3. oktobrī, “Haus” galerijā notiks radošās darbnīcas “Camera Obscura”, un Telliskivi kvartālā sestdienas pēcpusdienā uzstāsies Evita Goze ar lekciju “Subjektīvs skatījums uz mūsdienu latviešu fotogrāmatu”. Šo svētdien, 4.oktobrī, galerijā “Temnikova & Kasela” notiks mākslinieces Sigrīdas Vīras (Sigrid Viir) performance, ļaujot skatītājiem redzēt mākslinieka darba procesu visas dienas garumā.

Plašāks ieskats Tallinas Fotomēneša 2015 programmā šeit, bet informācija par Igaunijas fotomākslas mesi šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti