Igaunija «Oskaram» labākās ārzemju filmas kategorijā virza «1944»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Igaunija ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" labākās ārzemju filmas kategorijai virzīs režisora Elmo Niganena un producentu kompānijas "Taska Film" kara tēmai veltīto mākslas filmu "1944", ceturtdien vēstīja Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Filma tika izraudzīta no Igaunijas pilnmetrāžas kinolentēm, kuras uz kinoteātru ekrāniem nonāk laika posmā no 2014.gada 1.oktobra līdz šā gada 30.septembrim un kinoteātros ir izrādītas vismaz septiņas dienas pēc kārtas. Filmu izvirzīšanai "Oskara" balvas pasniegšanai vienbalsīgi atbalstīja septiņu Igaunijas filmu ekspertu veidota komiteja.

"1944" ataino Otrā pasaules kara laika notikumus Igaunijā 1944.gadā no kaujām Zilajos kalnos gada sākumā līdz laikam, kad novembra beigās Sarkanā armija pabeidza Igaunijas pārņemšanu savā varā, ieņemot Serves pussalu valsts attālākajā dienvidrietumu punktā. Filma veidota no igauņu, kas cīnījās ar Sarkano armiju un vācu armiju, skata punkta. Filma ir stāsts par izvēlēm, kas kara laikā bija jāizdara ne tikai pašiem karavīriem, bet arī viņu tuviniekiem.

Cīņas pie Narvas starp Sarkano armiju un Vācijas armijā mobilizētajiem igauņiem un brīvprātīgajiem sākās 1944.gada februārī. 1944.gada 26.jūlijā Vācijas armijas daļas atstāja Narvu un atkāpās uz Zilajiem kalniem, kur 1944.gada beigās notika asiņainākās Otrā pasaules kara kaujas Igaunijas teritorijā. Vaivaras pagasta Zilo kalnu (Sinimaed) rajonā Igaunijas ziemeļaustrumos katru gadu notiek leģionāru piemiņas pasākumi.

Igaunijā "1944" pirmizrādi piedzīvoja februārī, un tā sasniedza lielāko skatītāju skaitu pirmajā rādīšanas nedēļā, kādu jebkad ir sasniegusi kāda Igaunijas filma - 44 879. Kopumā filmu jau noskatījušies vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku.

"1944" ir rādīta vairākos festivālos Austrijā, Polijā, Ēģiptē un Francijā, kā arī Baltijas Filmu dienās Oslo un Eiropas filmu programmā Vašingtonā.

Pērn Igaunijas un Gruzijas kopražojuma filma "Tangerines" bija piecu "Oskara" balvas kategorijā "Labākā ārzemju filma" nominēto filmu sarakstā, kļūstot par vienīgo Igaunijas filmu, kas līdz šim izpelnījusies tik augstus panākumus.

"Labākās animācijas īsfilmas" kategorijā ir pieteikta arī Riho Unta leļļu filma "Isand" ("Meistars").

Jau vēstīts, ka Latvija ceturtdien paziņos lēmumu par savas filmas pieteikšanu "Oskara" balvas nominācijai labākās ārzemju kinolentes kategorijā. Šogad Latvijā balvas kritērijiem atbilst divas spēlfilmas – Andra Gaujas "Izlaiduma gads" un Jura Kursieša "Modris".

88."Oskara" balvas pasniegšanas ceremonija, kurā godinās labākos 2015.gada kinodarbus, notiks 2016.gada 28.februārī Losandželosā, bet nominantus katrā kategorijā paziņos 2016.gada 14.janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti