Ievērojami pieaudzis Eiropas filmu skatītāju skaits kinoteātros

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

2014.gadā Latvijā ievērojami pieaudzis to kino skatītāju skaits, kuri apmeklējuši Latvijas kinoteātros izrādītās Eiropas filmas, vēsta Nacionālais kino centrs.

2014.gadā Eiropā veidotās filmas Latvijā kinoteātros ir noskatījušies 493 570 skatītāji. Šis ir rekords neatkarīgās Latvijas vēsturē - pirmo reizi pēdējo desmitgažu laikā Eiropā veidotās filmas ir piesaistījušas tik plašu publiku. Eiropas filmu auditorija, salīdzinājumā ar 2013.gadu, kad Eiropas filmas Latvijas kinoteātros noskatījās 267 900 skatītāji, pērn pieaugusi par 225 670 skatītājiem - tātad gandrīz dubultojusies.

Pērn Latvijas kinoteātros izrādītas 210 Eiropā tapušas filmas. Skatītāju topa augšgalā ir Francijā uzņemtais Lika Besona fantastikas trilleris "Lūsija" ("Lucy"), kas Eiropas mēroga topā ieņēmis otro vietu, sapulcinot pie kinoekrāniem 15 202 930 skatītāju.

Eiropā pirmajā vietā ar 17 098 008 skatītājiem ir franču filma "Serial Bad Weddings", kas nevienā no Baltijas valstīm nav tikusi demonstrēta kinoteātros.

2014.gadā pieaudzis arī Latvijā veidoto filmu skatītāju skaits - pērn uz kinoteātriem noskatīties Latvijā tapušās filmas devās 175 207 skatītāji, kas ir par 31 828 skatītājiem vairāk nekā 2013.gadā, kad Latvijas filmas apmeklēja 143 379 skatītāji.

Kinoteātros skatītākā Latvijas filma pērn bija režisora Andra Gaujas debija "Izlaiduma gads", kuru apmeklēja 34 438 skatītāji.

"Veicinot Eiropas kino atpazīstamību un izpratni par to, būtiskas bija arī Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas aktivitātes un, protams, Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija, kas notika Rīgā pērnā gada decembrī. Varam būt priecīgi un lepni, ka laikā, kad par kino auditorijas kritumu sūdzas vairums Eiropas valstu, Latvijai ir izdevies paplašināt Eiropas valstīs tapušo filmu, tai skaitā arī Latvijas filmu auditoriju. Ceram, ka šī pozitīvā tendence turpināsies," komentē Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti