Ievas Ozoliņas topošajai filmai Francijas festivāla «FIPADOC» projektu konkursā piešķirta balva

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Filmas projekts, kurš stāsta par parādu piedziņas uzņēmuma "Arvik" darbinieku dzīvēm un darbības profilu, tika prezentēts kopā ar 23 citiem projektiem no dažādām pasaules valstīm. Starptautiskajā vidē projekts tika augstu novērtēts, tam balvu piešķīra Šveices izplatīšanas kompānija "Lightdox", informēja filmas producenti.

Apbalvojums sevī ietver arī naudas resursus. Balvas pasniedzēji panākumus raksturoja: "Par īpašu spēju izgaismot trauslu, neviennozīmīgu tēmu. Detalizēti vizuālā pieeja ļauj mums ielūkoties īpašā pasaulē, kura ierasti paliek ēnas pusē."

Filmas centrā ir uzņēmuma "Arvik" kodols, skaidroja veidotāji: "Notikumu pamatā ir stāsts par bijušajiem ieslodzītajiem, kuri, beidzoties vētrainajiem deviņdesmitajiem, nolēma dibināt parādu piedziņas uzņēmumu, ļaujot mums minēt, kāpēc viņu darba efektivitāte ir ievērojami augstāka nekā daudziem līdzīgiem uzņēmumiem."

Filmas režisore Ieva Ozoliņa pastāstīja: "Kad mans tēvs aizbēga, paliekot parādā bankas noguldītājiem aptuveni sešus miljonus latu, es rēķinājos, ka pie manis atbrauks tieši tādi puiši kā šīs filmas varoņi, taču viņi neatbrauca… Kāpēc? Ar šādu domu iesāku šo dokumentālās filmas projektu." Divdomīgi vērtētais uzņēmums vairākkārt nonācis kriminālpolicijas redzeslokā, taču situācija nav tik viennozīmīga. Filma uzdod jautājumu – ko darīt "vienkāršajam cilvēkam", kam neatdod naudu negodīgi biznesa partneri vai nesamaksā par pārdotu automašīnu? "Arvik" bieži vien ir pēdējā instance, kad izmēģināts viss cits. "Man kā režisorei vienmēr ir interesējušas dilemmas, situācijas, kurām nav viena pareiza vai nepareiza risinājuma, un šī filma ir tieši par to. Daži "Arvik" puišus sauc par bandītiem, bet daži par vienīgajiem, kas spējuši palīdzēt citādi bezcerīgās situācijās."

Izmantojot gan cinema verite, gan poētiskā kino elementus, filma solās būt reālistisks un reizē īpatnēja humora caurvīts ieskats vidē, par kuru sabiedrībai izveidojies pretrunīgs priekšstats.

Plašākam skatītāju lokam režisore zināma ar filmu "Mans tēvs baņķieris". Jaunā filma top ar Valsts kultūrkapitāla fopnda atbalstu studijā ''FA Filma'', producente ir Madara Melberga. Filma uz ekrāniem gaidāma 2024. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti