Kultūra

Pāvela Hafizova izstāde "AIR 1.0" veltīta mākoņiem

Kultūra

Ņujorkas 50.gadu trimdas mākslinieku "Elles ķēķis" uz Latvijas teātra skatuves

Atklās Rīgas Fotomēneša centrālo izstādi "Jaunais šiks"

Identitāte, estētika un tehnoloģijas Rīgas Fotomēneša centrālajā izstādē «Jaunais šiks»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pavasaris Latvijas kultūrā ir fotogrāfijas laiks: pašlaik teju paralēli norit gan Rīgas Fotogrāfijas biennāle, gan festivāls “Rīgas fotomēnesis”, piedāvājot skatītājiem interesantas un tematiski atšķirīgas izstādes, lekcijas un performances.

Biennāle startēja jau aprīlī, bet Rīgas Fotomēnesis ceļu pie fotomākslas interesentiem un profesionāļiem sācis šonedēļ. Tā centrālā izstāde “Jaunais šiks” no 8.maija būs skatāma Rīgas Kongresu namā.

Rīgas Fotomēneša direktors, fotogrāfs Arnis Balčus izstādi “Jaunais šiks” raksturo šādi: “Īsā versija ir tāda, ka tas ir stāsts par identitāti, estētiku un tehnoloģijām.”

Izstādē piedalās 12 mākslinieku no Baltijas jūras reģiona, jo viens no festivāla mērķiem ir izcelt aktuālo fotogrāfijā tieši Ziemeļeiropā un Austrumeiropā. Savos darbos viņi spēlējas ar tēmu – kas tad ir jauns laikmetā, kad viss jau ir bijis, stāsta kurators Alnis Stakle.

“Mūsdienu mākslinieks varbūt nav tādā dilemmā – kā pārsteigt vai vērsties pret veco tradīciju, bet drīzāk savos meklējumos iet dziļumā un atrod vecajiem stāstiem dziļākas interpretācijas,” skaidro Stakle. “Tie ir jautājumi par identitāti, par nemirstību, par attiecībām, par dzimti.”

Caur šo tēmu abi kuratori izstādei atlasījuši māksliniekus, kuru ļoti dažādā pieeja foto mākslai labi parāda arī lielo daudzveidību mūsdienu fotogrāfijā.

“Var būt klasiskāka pieeja, piemēram, foto stāsti, kas skaidri uztverami bez papildlīdzekļiem, un ir darbi, kas varbūt tiešām pirmajā brīdī šķiet nesaprotami, varbūt arī to fotogrāfiju ne uzreiz var ieraudzīt…” turpina Balčus. “Bet tāda tā fotogrāfija šodien ir!”

Viens no darbiem, kas tūlīt piesaista skatītāja uzmanību, ir milzu siena ar nelielām, sadzīviskām fotogrāfijām, kurās bez grūtībām ieraugāma mūsdienu Krievija.

Balčus stāsta, ka šīs sienas autore ir Amsterdamā dzīvojoša krievu māksliniece Irina Popova. Siena sastāv no daudzām mazām fotogrāfijām, kurās visās redzamas Irinas Popovas. Viņa ir skatījusies krievu sociālajā tīklā “Vkontakte”, atradusi visādas citas Irinas Popovas un izdrukājusi viņu fotogrāfijas.

“Tas ir mūsdienu laikmetā labs jautājums – gan par privātumu, gan pašreprezentāciju.

Te var mēģināt atrast arī kaut kādas tipoloģijas, kas atkārtojas, kas ir tie rituāli, ko cilvēki fotografējoties veic, kāds ir stils, estētika,” noslēdz Balčus.

Savukārt Arnis Stakle papildina: “Viņa šeit reflektē arī par krievisko identitāti, bet skar arī globālus jautājumus. Tie milzīgie arhīvi, kas pašlaik izveidojušies “Facebook”, “Instagram” un citos sociālajos medijos – tie ietver sevī miljardus fotogrāfiju. Un neviens vairs īsti nesaprot, kas tur notiek, kāda ir ekosistēma, kurš no attēliem joprojām ir interesants un kur ir atkritumu tvertne.”

Izstādē piedalās arī divi foto mākslinieki no Latvijas – Andrejs Lavrinovičs un Reinis Lismanis.

Stakle uzskata, ka Reinis Lismanis pārstāv jauno formālismu fotogrāfijā. Tas, ar ko viņš nodarbojas, vismaz ārpusē ir ļoti atsvešināts, nenolasāms, bet, uzzinot autora stāstu, tas kļūst atkodējams, līdzīgi kā jebkurš autoetnogrāfisks stāsts.

“Un te ir tas jautājums par estētiku un par to, kur ir fotogrāfijas robeža. Arī Lavrinoviča gadījumā ir jautājums – vai tā ir fotogrāfija, uz ko mēs skatāmies, vai tas jau ir kaut kas pavisam cits?” skaidro Stakle.

Pats mākslinieks par savu darbu stāsta: “Laikam ir grūti šos darbus saukt par fotogrāfijām, jo tie ir veidoti bez fotokameras klātbūtnes. Šeit es esmu strādājis ar tinti no digitāliem drukas printeriem, to dažādos veidos uzklājot uz spīdīga fotogrāfijas papīra.

Fotogrāfija man pēdējā laikā ir vairāk kā konteksts, kurā es strādāju, nevis gala iznākums.”

Izstāde “Jaunais šiks” Rīgas Kongresu namā būs apskatāma līdz 3.jūnijam. “Rīgas fotomēneša” ietvaros kopumā apskatāmas astoņas dažādas izstādes.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti