Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Orķestris "Rīga" ieskandina jubileju

Detektīvs un laikmets seriālā "Krimināllieta iesācējam"

Ideāli, noziedzīgas shēmas un padomju režīma tikumi. Uz ekrāniem nonāk seriāls «Krimināllieta iesācējam»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pie skatītājiem ir devies ilgi gaidīts latviešu seriāls "Krimināllieta iesācējam". Tas veidots pēc detektīvžanra meistara Andra Kolberga kriminālromāna "Meklējiet sievieti" motīviem un aizved mūs pagājušā gadsimta sešdesmitajos un deviņdesmitajos gados. 

Režisors Armands Zvirbulis uzsver, ka šī nav Andra Kolberga romāna ekranizācija, bet gan darbs, kas veidots pēc tā motīviem, tāpēc iekļauj diezgan daudz radošās komandas improvizācijas par šo tēmu.

Darbība norisinās pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, atklājot padomju režīma tikumus, un turpinās 1995. gadā, kad vēl jūtama šo tikumu atbalss. Stāsta centrā ir ietekmīgas sievietes Natālijas liktenis, karjera un nāve. Natāliju jaunībā atveido Diāna Krista Stafecka. Šī ir viņas debija kino. "Reti kad ir tādi procesi dzīvē, kad mēs negaidām rezultātu, bet spējam izbaudīt pašu notikumu gaitu. Un šis bija viens no tiem, kad, sastrādājoties ar šo komandu, es ļoti izbaudīju darba procesu, mācījos, pieredzēju, vienkārši biju."

Deviņdesmitajos gados Natālija ir ietekmīga sieviete. Tas ir laiks, kad ideāli mijas ar noziedzīgām shēmām, un, protams, tajās ir iesaistīti jaunlaiku deputāti. Arī Jānis Silšalks, kuru seriālā spēlē Mārcis Maņjakovs.

Natālijas slepkavību uztic izmeklēt jaunam un principiālam izmeklētājam. Paralēli tam risinās veca kramplauža liktenis. Viņu atveido viens no spožākajiem ukraiņu aktieriem Aleksejs Gorbunovs. Tāpat seriālā ir iesaistīti krievu aktieris Andrejs Iļjins, armēņu Hrants Tokhatjans un virkne citu ārvalstu zvaigžņu. Pārsvarā krieviski runājošu. "Tas ir stāsts par to telpu, kas jau no 90. gadu sākuma ir postpadomju, par šo krieviski runājošo, krieviski saprotošo cilvēku areālu. Aktieri ir apzināti "selekcionēti" no šīm zemēm, šīm valstīm," uzsver režisors.

Un tas ir tikai viens no aspektiem, kas skatītāju aizved salīdzinoši nesenā laikmetā, iepazīstina ar tā laika kriminālo un tiesībsargu vidi.

"Krimināllieta iesācējam" ir viens no diviem projektiem, kurus pirms diviem gadiem Nacionālais Kino centrs izvēlējās konkursā par augstvērtīgu seriālu izveidi. Šajā programmā finansējums tika piešķirts arī seriālam "Emīlija. Latvijas preses karaliene".

Filmas režisors ir Armands Zvirbulis, producente Arta Ģiga, operators – Gints Bērziņš (LGC). Aktieru sastāvu – Madara Zviedre (Saldovere), Diāna Krista Stafecka, Ritvars Logins, Ģirts Krūmiņš, Mārcis Maņjakovs, Jurijs Djakonovs un Uldis Dumpis – papildina vairākas spožas ārvalstu zvaigznes: Aleksejs Gorbunovs (Ukraina), Hrants Tokhatjans (Armēnija), Valentīns Novopoļskis (Lietuva), Jurijs Curilo (Krievija), Andrejs Iļjins (Krievija).

Līdz ar filmas līdzproducentiem LMT un Latvijas Televīziju filmas tapšanā piedalījušies arī kopproducenti – "InScript"no Lietuvas  un "ChBK Films" no Krievijas. Projekts tika izvēlēts Nacionālā kino centra 2020. gadā rīkotajā konkursā par augstvērtīgu seriālu izveidi.

Daudzsēriju krimināldrāma no 22. aprīļa bez maksas būs skatāma lietotnē LMT Viedtelevīzija un viedtelevizija.lv un rudenī arī LTV1.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti