«Hollywoodreporter.com»: Latvijas kinoindustrija attīstās ar skatu uz Rietumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Nelielā Latvijas kinoindustrija attīstās ar skatu uz Rietumiem," atskatoties uz Rīgas Starptautisko kinofestivālu ("Riga IFF") un Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanu Rīgā raksta prestižais "Hollywoodreporter.com".

"Hollywoodreporter.com" rakstā uzsver, ka Rīga, kas šogad ir gan Eiropas kultūras galvaspilsēta, gan Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijas vieta, stiprina vietējās kino nozares saites ar Rietumeiropu. Rakstā pieminēts Rīgas Starptautiskais kino festivāls, kas desmit dienu garumā pirms Eiropas Kinoakadēmijas balvu ceremonijas izrāda arī latviešu filmas starptautiskās preses un industrijas pārstāvjiem, un pasākumu cikls "Riga Meetings", kas ārvalstu producentiem izceļ priekšrocības filmēšanai Latvijā.

Ietekmīgais "Screendaily.com" Riga IFF raksturo kā latviešu mēģinājumu atjaunot starptautiska kino festivāla klātbūtni pēc iecienītā kino foruma "Arsenāls" gala. Īpaša uzmanība rakstā pievērsta arī Rīgas Starptautiskā kino festivāla laikā notikušā nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" visvairāk apbalvotajām filmām - Jāņa Norda "Mammu, es tevi mīlu" un Jura Kursieša "Modris". Rakstā izvērsti aprakstīta arī Nacionālā kino centra organizētā "Riga Meetings" programma un filmu festivāla "2ANNAS" pienesuma Riga IFF saturā - "European Script Meeting" topošie filmu projekti.

"Cineuropa.org" vairāk pievērsies tieši latviešu filmām "Lielā Kristapa" laureātiem, izceļot arī Rīgas Starptautiskā kino festivāla goda viešņas, aktrises un režisores Līvas Ulmanes klātbūtni ceremonijā, viņai pasniedzot balvu par mūža ieguldījumu kino radošajam tandēmam Ivaram un Maijai Seleckiem.

"Rīgas Starptautiskais kino festivāls nav tapis tikai ar mērķi atbalsīt Latvijas kino industriju, no tā daudz guvis arī skatītājs –  man ir patiess gandarījums par plašo un daudzpusīgo filmu programmu, kādu spējām piedāvāt," norāda Rīgas Starptautiskā kino festivāla direktore Sonora Broka. "Tāpat priecē iespēja Riga IFF ietvaros turpināt savulaik jau veiksmīgi aizsākto bērnu filmu festivāla tradīciju Rīgā, nodrošinot kvalitatīvu un konkurētspējīgu alternatīvu Holivudas piedāvājumam."

Rīgas Starptautiskajā kino festivālā skatītāji varēja redzēt dokumentālo filmu programmu "Artdocfest/Riga", aktuālā Eiropas kino programmu, kā arī tikties ar vairāku filmu režisoriem un veidotājiem.

Skatītāju apmeklētākās filmas bijušas no vakara filmu programmas. Kino teātrī "Splendid Palace" visvairāk skatīta Roja Andersona eksistenciālās komiskās triloģijas noslēdzošā daļa "Balodis sēdēja uz zara pārdomās par eksistenci". "Kino Citadele" skatītāji visvairāk vēlējušies noskatīties kanādiešu jaunā kino ģēnija Ksavjē Dolana filmu "Māmiņa". Bet kinoteātra "K.Suns" apmeklētāju lielākā interese bijusi par Vitālija Manska dokumentālo filmu "Caurule".
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti