Gvido Skultes 75.dzimšanas dienas atcere

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šodien pieminam vienu no Latvijas izcilākajiem kinooperatoriem Gvido Skulti viņa 75.dzimšanas dienā.

Pieminot pērn mūžībā aizgājušo Gvido Skulti, kuram 8.janvārī apritētu 75 gadi, LTV1 sestdien, 11.janvārī, pulksten 21.40 demonstrēs režisora Gunāra Cilinska leģendāro 1979.gada filmu „Agrā rūsa" ar Gvido Skultes operatora darbu. Pirms filmas pulksten 21.25 latviešu kinooperatoriem veltīts raidījums „Kinotēka", kurā sarunās ar filmu veidotājiem un kino vēsturniekiem skaidrosim, vai latviešiem ir savs kino un filmēšanas stils.

Rīgas kinostudijas mākslas filma „Agrā rūsa" ir viens no operatora Gvido Skultes talanta spožākajiem mantojumiem Latvijas kinematogrāfā. Pēc rakstnieces Elīnas Zālītes populārā romāna motīviem uzņemtās filmas centrā ir jaunas sievietes tiekšanās pēc labākas dzīves, mīlestības pārdzīvojumi un vilšanās. Leģendārajā kinodarbā filmējušies aktieri Regīna Krilavičūte, Ivars Kalniņš, Oļģerts Dunkers, Gunārs Cilinskis, Dina Kuple, Aigars Vilims un citi.

Rīgas kinostudijā Gvido Skulte sāka strādāt 1957.gadā un kopš tā laika uzņēmis vairāk nekā 50 aktierfilmas un dokumentālās filmas sadarbībā ar daudziem režisoriem: ar Gunāru Cilinski tapa „Agrā rūsa", ar Georgiju Taratorkinu „Pats garākais salmiņš", ar Oļģertu Dunkeru „Cīrulīši", ar Aloīzu Brenču „Zītara dzimta", ar Vari Braslu un Gunāru Cilinski „Ezera sonāte", ar Rolandu Kalniņu 1972.gadā uzņemta filma „Ceplis".

Silvijas Līces saruna ar Gvido Skulti 1986.gadā
00:00 / 02:01
Lejuplādēt

Kinooperators Gvido Skulte darbā labi sapratās ar režisoru Rolandu Kalniņu viņa jaunākajā filmā „Rūgtais vīns" un leģendārajā lentē „Ceplis", kurā pirmo reizi uz ekrāna ieraudzījām jauno aktrisi Regīnu Razumu – Austru Zīli.

Gvido Skulte bija vadošais operators arī LNT jaunākajās filmās, veiksmīgi uzņemot populāros darbus, "Rūdolfa mantojums" kopā ar režisoru Jāni Streiču, kā arī "Rīgas sargi" un "Sapņu komanda 1935" – kopā ar Aigaru Graubu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti