Krustpunktā

Diskusija: Cik pamatoti Saeimas deputāti pieprasa kompensācijas

Krustpunktā

Vides ministrs Kaspars Gerhards: Līdz Saeimas vēlēšanām Latvijā depozītsistēma būs

Kinorežisors un producents Gints Grūbe par radošo darbu un politiku

Gints Grūbe: Bez konteksta skaidrošanas lustrācijai nav jēgas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kinorežisors un producents Gints Grūbe savā jaunajā filmā “Lustrum” pievēršas totalitārisma valsts konteksta parādīšanai un skaidrošanai. Viņš uzskata – arī nule aizritējušie Dziesmu svētki nav nedz izklaide, nedz patriotiska iziešana ārpus ikdienas, bet gan spēcīgs notikums, kas iezīmējis paaudžu nomaiņu un varenu pēctecības apzināšanos.

Paaudžu nomaiņu un iesaisti viņš akcentē arī savās dokumentālajās filmās. Kā pastāstīja režisors, viņa filma “Lustrum” vēsta par to, kādā veidā totalitāra sistēma mēģināja ietekmēt Latvijas sabiedrību un kā mēs par šo kolaborāciju spējam runāt: “Cik atklāti, līdz kādai robežai, kāda veida mītus un melus katrs sev radām, un cik lielā mērā esam gatavi runāt līdz galam.” Viņš arī uzsvēra, ka šis stāsts ir būtisks, lai pasargātu lielu sabiedrības daļu, kuras devums Latvijas atjaunošanā ir tik būtisks, ka to nedrīkst izšķaidīt ar pārmetumu “Tu esi čekas maisos”.  

Grūbe uzsvēra – bez totalitārisma valsts konteksta parādīšanas nav iespējams kustināt čekas maisu tēmu, jo tad lustrācijai nav jēgas.

Režisors saskata divas iespējas – maisus iznīcināt vai arī patiešām veidot procesu, kurā tiek skaidrots konteksts. Šo viņš arī izmantojis kā argumentu, uzrunājot “Lustrum” varoņus – bijušos Valsts Drošības komitejas (VDK) virsniekus, darbiniekus un cilvēkus, kuri ir čekas maisos. Citiem vārdiem, ja šie cilvēki neizstāstītu savu stāstu, tad ir liela iespēja, ka vēsture to interpretēs bez konteksta, savu pārliecību pauda Grūbe: “Neviens neuzzinās, kāpēc uzrunāja tevi, kādas bija metodes, cik tas bija viltīgi un pazemojoši.” Pārsvarā filmā ir stāsts par 80.gadu beigām, par cilvēkiem, kuri veidoja Latvijas valsti – kurus mēģināja vervēt, kurus savervēja ar šantāžas palīdzību, kuri paši nesaprata, kādos procesos iesaistās, proti, kompleksi parādīts, kā totalitāra vara varēja savākt lielu cilvēku kopumu un turēt to īsā saitītē. Režisors  uzsvēra, ka tieši konteksta skaidrošana palīdz saprast, ka esam bijuši tik spēcīgi un gudri, lai par spīti pretrunām radītu kaut ko tik lielisku kā šī valsts.

Viņš arī ir pārliecināts, ka šis process nebūt nav nokavēts, jo ir notikusi paaudžu maiņa – neviens no filmas veidotājiem (Gints Grūbe, Sanita Jemberga, Ilze Jaunalksne) nevarētu būt čekas maisos, jo tolaik bijuši skolēni –, tādējādi dodot iespēju izvērtēt un izprast.

Filmas pirmizrāde sākotnēji iecerēta 2018.gada augustā, taču Grūbe norādīja:

“Mēs rādīsim filmu vēlāk, lai tā nekļūtu par pilnmetrāžas reklāmas rullīti vienam vai otram politiskam spēkam.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti