Gaismas pilī rādīs kolumbiešu dokumentālās filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē 16. februārī plkst. 17.30 tiks atklās otrās Kolumbijas filmu dienas, kas notiks no 16. līdz 19. februārim. Filmu dienu laikā tiks izrādītas trīs dokumentālās filmas.

Filmas tiks izrādītas spāņu valodā ar angļu subtitriem un sinhroni tiks tulkotas latviešu valodā. Paralēli Kolumbijas filmu dienām apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar Kolumbijas fotogrāfiju izstādi. Visi pasākumi interesentiem “Kolumbijas filmu dienu” ietvaros ir pieejami bez maksas.

“Aicinām ikvienu interesentu 16.februārī plkst 17.30, un 18. - 19. februārī plkst. 16.00 LNB Ziedoņa zālē bez maksas vērot trīs dažādas Kolumbijas filmas “Apaporis Vienu upi meklējot”, “Gabo - Gabriela Garsija Markesa realitātes maģija” un “Porro veidots Kolumbijā”, kas tiks izrādītas “Kolumbijas filmu dienu”  ietvaros. Filmas atspoguļo Kolumbijas vēstures, kultūras un literatūras bagātību, kā arī Kolumbijas mūzikas kontrastaino dažādību, ievedot skatītājus dažādās realitātēs un parādot valsti no dažādiem skatpunktiem. Latviešu skatītāji ar Kolumbijas filmām tiks iepazīstināti otro reizi, lai turpinātu veicināt ne tikai Kolumbijas, bet visu Latīņamerikas valstu sadraudzību kultūras, tūrisma, tirdzniecības un citās jomās,” uz filmu dienām aicina Kolumbijas Goda konsuls Latvijā Roberts Binde.

16. februārī plkst. 17.30 LNB Ziedoņa zālē “Apaporis Vienu upi meklējot”. Dokumentāla un biogrāfiska filma. Kolumbija/ASV, 2010.

Filma ir balstīta uz patiesiem notikumiem pēc V. Deivisa grāmatas “Viena upe” motīviem. Filma ir mistiskais ceļojums, kas izvedīs cauri neiemītai, grūti aizsniedzamai, kara bloķētai zonai, kas atrodas Amazones Ziemeļrietumos, kuru apdzīvo Cabiyari un Cubeo pamatiedzīvotāji. Amazone ir vienīgais logs, lai ieskatītos aizliegtajā zonā, kurā patrulē vardarbīgi grupējumi, cilvēki runā 25 valodās un kur daudzi no iedzīvotājiem atšķir piecpadsmit zaļo toņu nokrāsas. Filma ļaus ielūkoties pamatiedzīvotāju kultūras un etnogrāfiskajās dzīlēs, ļaujot izzināt tās bagātību, un dos ieskatu noslēpumainās zināšanās par dabu - dzīvības, medicīnas un psihotropiem augiem. Lai gan kopienas zina par naudas eksistenci, tās joprojām turpina iemainīt lietas.

18. februārī plkst. 16 LNB Ziedoņa zālē “Gabo - Gabriela Garsija Markesa realitātes maģija”. Dokumentāla biogrāfijas filma. Kolumbija/Spānija, 2015.

Džastina Vebera dokumentālā filma “Gabo - Gabriela Garsija Markesa realitātes maģija” ir tā filma, kas kino mīļotāju sarakstā atzīmēta ar "jāredz". Tā ir par vienu pasaules iemīļotu un ietekmīgu Latīņamerikas rakstnieku un domātāju – Gabrielu Garsiju Markesu, kurā redzamas ne tikai intervijas un arhīvu materiāli, bet arī pasaules politisko līderu viedokļi, radinieku stāsti un arī svešu, uz ielas sastaptu cilvēku domas. Tas ir neticams stāsts, kā viens puika no mazas pilsētiņas Karību jūras krastā kļuva par rakstnieku un iekaroja miljoniem lasītāju sirdis, mainot viņu realitātes uztveri,  tādejādi uzrunājot ne tikai sabiedrības zemākos slāņus, bet arī pašus ietekmīgākos pasaules politiskos līderus. Gabo - Gabriels Garsija Markess ir populārākais Latīņamerikas autors, iespējams, labākais spāņu rakstnieks kopš Servantesa, kas ir sarakstījis neskaitāms darbus, tai skaitā “100 vientulības gadus”. Filma ir vairāk nekā spēcīgs autobiogrāfisks stāsts, kurā dzīve un darbs savijas ar smalkiem un savstarpēji saistītiem pavedieniem, atklājot neticamu cilvēka iztēles spēku.

19. februārī plkst. 16 “Porro veidots Kolumbijā”, Dokumentāla filma par karību mūziku. Kolumbija/ASV, 2014.

Dokumentālās filmas autore un režisore ir Adriana Lusia - slavena Kolumbijas mūzikas pazinēja. Filma ir interesants un aizraujošs stāsts par Kolumbijas mūziku un tās ritmu pirmsākumiem, kas meklējami Adrianas dzimtajā pilsētā Kordovā, kur, sajaucoties Karību jūras piekrastē dzīvojošām rasēm un kultūrām, izveidojās brīnišķīga mūzika. Viss ir mūzika.  Auglīgajiem Kolumbijas laukiem ir savas skaņas, cilvēkiem strādājot uz laukiem vai dzenot mājdzīvniekus mājās, - savas, bet, kopā pavadot brīvdienas ar sev tuvajiem cilvēkiem, ir pavisam atšķirīgas skaņas. Un tas viss skaņu virknējums ir mūzika, ko filmā, kas veltīta "Porro" jeb Kolumbijas "cumbia" ritmam un tā saiknei ar citām skaņām Kolumbijā, vēlas parādīt arī Adriana Lusia.

Otrās Kolumbijas filmu dienas organizē Kolumbijas konsulāts Latvijā sadarbībā ar Kolumbijas vēstniecību, Kolumbijas Ārlietu ministriju un Latvijas Ārlietu ministriju, lai iepazīstinātu Latvijas iedzīvotājus ar Kolumbijas kultūras daudzveidību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti