Gaismas pilī izrāda Kultūras akadēmijas studentu spēlfilmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē 4. aprīlī plkst. 18 notiks Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) studentu spēlfilmu skate “Saprast vai pārprast”. Skatītājiem būs iespēja redzēt filmas “Tango” (2016, rež. Dace Pūce), “Lācars” (2015, rež. Kristiāns Riekstiņš), “Paldies, vecais” (2016, rež. Pēteris Rozītis) un “Medību diena” (2016, rež. Ivo Skanstiņš).

Pirms filmām apmeklētājiem būs iespēja tikties ar filmu veidotājiem, kā arī uzzināt, kādas ir LNB Audiovizuālās lasītavas iespējas.

Filmu vienojošais elements ir galveno tēlu realitātes izjūta, kas reizēm disonē un ir pretrunā ar objektīvo realitāti, faktiem un to interpretāciju. Katram no filmu galvenajiem tēliem ir savs vadmotīvs, lai pieņemtu lēmumus un rīkotos pēc savas sirdsapziņas, savas “patiesības”. Katra no filmām skatītājam ļauj saskatīt trauslo robežu starp objektīvo un subjektīvo realitātes un faktu interpretāciju un pārdomāt, no kā ir atkarīgs tas, vai mēs saprotam vai pārprotam.

Filma “Tango” ir par mātes un dēla attiecībām, kad pārlieku liela mīlestība, kura pāraugusi egoistiskā apsēstībā, var novest pie traģiskām sekām.  Kā saka pati Dace Pūce: “Mana tēma ir cilvēks, kurš manipulē ar otru cilvēku, cilvēks, kurš mēģina vadīt otra cilvēka dzīvi, tas ir tas nepieļaujamais. Es gribu parādīt, cik tas ir bezjēdzīgi stulbi.”

“Lācars” stāsta par jaunu žurnālisti, Zani, kuru uzmeklē vīrietis, Matīss, kurš uztic Zanei savu, samērā neticamo stāstu, un lūdz palīdzību, lai atrastu savu sievu. Zanei ir jāsaprot, vai Matīss stāsta patiesību, vai tikai viņu grib izmantot, ir nevesels un pat bīstams.

“Medību diena” risina traģisku notikumu ķēdi, kuras sākumā dēls un meita mežā atrod tēva līķi ar šautu brūci. Bērni nolemj noskaidrot patiesību un sodīt vainīgos.

Savukārt filma “Paldies, vecais” ir stāsts par jaunu puisi Artūru, kurš gatavojas doties tālā ceļā, lai palīdzētu mīļotajai meitenei, bet tiek ierauts pilnīgi negaidītā situācijā sava bijušā drauga Daiņa mājās, kam Artūrs iepriekš tika aizdevis naudu.

Ieeja skatē bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti