Gaismas pilī atklās operatora Haralda Vecvagara foto izstādi «Portrets»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Piektdien Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu zālē) tiks atklāta Haralda Vecvagara pirmā fotogrāfiju izstāde “Portrets”. Izstādi veido 58 dokumentālas fotogrāfijas ar tādiem Latvijas Televīzijas raidījuma “Vakara intervija” varoņiem kā Vāclavs Havels, Mariss Jansons, Pjotrs Vails, Otars Joseliani, Regīna Ezera, viņu portretus operators Haralds Vecvagars uzņēmis laika posmā no 2000. līdz 2007. gadam, informēja Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Melnbaltos foto autors radījis, iedvesmojoties no franču fotogrāfa Anrī Kartjē Bresona, kas atspoguļo personu psiholoģiskos portretus. H. Vecvagaram tas ir intīmais portrets foto mākslā, kur interjers un ietērps kļūst maznozīmīgi – galvenā uzmanība tiek pievērsta sejai kā dvēseles spogulim, dvēseles pārdzīvojuma attēlošanai.

“Haraldu Vecvagaru sastapu gadsimtu mijā, kad man bija tas gods būt intervētam. Tā bija Ginta Grūbes komanda. Katrā ziņā “bildei” pie “teksta” slavenajās intervijās bija milzīga nozīme. Tieši operatorā un fotogrāfā Haraldā Vecvagarā es saskatīju sevišķu talantu – veidot personāžu portretus. Vēlāk mēs sagadījāmies kopā Berlīnē un Maskavā, kur piepalīdzēju izcilajai komandai ar pāris personību intervēšanu. Esmu priecīgs, ka Haralds pēc daudziem gadiem ir radījis savu izstādi “Portrets” un tā būs apskatāma tieši Nacionālajā bibliotēkā,” uz izstādi aicina LNB direktors Andris Vilks.

“Kamēr režisors Gints Grūbe viņus tincināja par bērnību, mīlestību un karu, man bija tā laime šos cilvēkus – leģendas –  vērot caur kameru.

Es tikai skatos, mani aizsedz kamera, es uzdrīkstos patiesi vērot, kā portretējamais ieiet sevī, atmiņās, emocijās, viņš nevalda pār ķermeni, viņš ir patiess un caur to – skaists. Tas brīdis ir palicis viņa atmiņās un manās fotogrāfijās,” tā laika sajūtās dalās fotogrāfs H. Vecvagars.

Vāclavs Havels
Vāclavs Havels

Haralds Vecvagars līdz šim galvenokārt pazīstams kā kino un TV operators. Profesionālās iemaņas ieguvis Latvijas Televīzijā, kur kopš 1991. gada strādājis par operatoru. Pabeidzis Viskrievijas Valsts kinematogrāfijas institūtu (VGIK) Maskavā, smeļoties zināšanas no tādiem meistariem kā Vladimirs Nahabcevs (operators E. Rjazanova un M. Zaharova filmās) un Vadims Jusovs (operators A. Tarkovska un G. Danelias filmās). Fotografēšana Haraldam bija tuva jau agrā bērnībā, līdz ar studijām institūtā tā iegūst profesionālu pieskārienu un kopš tā laika kļuvusi par neatņemamu autora dzīves sastāvdaļu.

Mariss Jansons
Mariss Jansons

Pateicoties melnbaltā foto mākslas studijām pie pasniedzēja, operatora Vadima Korņiļjeva (Maskava), Mārča Bendika profesionālajam padomam, Ginta Grūbes neatlaidībai un Andra Vilka ierosmei, Haralda Vecvagara pirms teju 20 gadiem iemūžinātās, cauri laikam izdzīvojušās fotogrāfijas tagad būs pieejamas arī plašākai sabiedrībai.

Izstādes atklāšana notiks 9. novembrī plkst. 16.00 izstāžu zālē ( (1. stāvā). Izstāde tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā bez maksas būs apskatāma līdz 2019. gada 24. martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti