Gaismas pilī atklās divas Rīgas Fotomēneša izstādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sestdien, 10.maijā, jaunajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkā jeb Gaismas pilī tiks atklātas divas „Rīgas Fotomēneša 2014” izstādes. Plkst. 15 svinīgo atklāšanas brīdi piedzīvos pazīstamās latviešu fotogrāfes Ivetas Vaivodes personālizstāde „Klēpis”, bet plkst. 16 – slavenās amerikāņu fotogrāfes Mērijas Elenas Mārkas personālizstāde „Amerikas skati”.

Pēc Mērijas Elenas Mārkas izstādes atklāšanas, plkst. 17 ar publisko lekciju par fotomākslinieces daiļradi stāstīs Debora Bella, fotogrāfijas eksperte, pirkšanas un pārdošanas aģente, bijusī “Christie's” fotonodaļas direktore. Lekcija norisināsies angļu valodā un ieeja uz to ir bez maksas.

Abas izstādes LNB ēkā būs apskatāmas līdz 20. jūnijam darbdienās no pulksten 16 līdz 19, brīvdienās 13 – 16. Ieeja brīva.

Vaivodes poētiski mītiskais un godalgotais "Klēpis"

Pirms diviem gadiem Iveta Vaivode devās uz savas vecāsmātes Antoņinas ciematu Pilceni Latgalē, lai atrastu to mītisko vietu, kuru viņa iztēlojās, pētot vecāsmātes jaunības dienu attēlus.

Lai arī šie cilvēki ir pavisam sveši, pilcēniešos atpazinu kaut ko ļoti tuvu, bet aizmirstu – savas ģimenes sievietes. Apstaigājot Pilcenes un tuvumā esošo ciematu ceļus, es atgriezos savā, un, iespējams, arī savas mātes bērnībā, kur katram cilvēkam ir sava smarža, bet tikko izslauktu pienu vienmēr dzer siltu,” stāsta fotogrāfe, kura radījusi vienu no savām vispoētiskākajām foto sērijām.

Iveta Vaivode, kura Latvijā pazīstama arī kā atzīta modes fotogrāfe, ar sēriju „Klēpis” ir ieguvusi „C/O Berlin Talents” balvu, žurnāla „Burn Emerging Photographers” fonda grantu, kā arī tikusi starptautisku fotokonkursu „Leica Oskar Barnack” un „Sony World Photography Awards” finālos. Fotogrāfijas publicētas pērnā gada Latvijas fotogrāfijas gadagrāmatā, bet jūnijā būs apskatāmas arī „Lumix” jauno fotožurnālistu festivālā Hanoverē Vācijā. Iveta Vaivode ieguvusi bakalaura grādu Bormutas Mākslas institūtā Anglijā, bet šobrīd studē Helsinku fotoskolas maģistratūrā.

30.maijā pulksten 18 LNB paredzēta publiskā lekcija, kurā Iveta Vaivode kopā ar citiem latviešu fotogrāfiem stāstīs par savu daiļradi.

Mārkas klasiskās tradīcijas un subjektīvais dokumentālisms

Foto: Mary Ellen Mark. The Damm Family in Their Car, Los Angeles, California, USA. 1987

Mērijas Elenas Mārkas (1940) darbu izstāde „Amerikas skati” iepazīstina ar klasisku dokumentālā foto tradīciju, kurā robežojas un pārklājas fotožurnālistika un subjektīvs dokumentālisms.

Pazīstamāko Mārkas fotosēriju uzmanības centrā ir sociāli jūtīgas sabiedrības grupas. Sižeta un tēmu izvēles ziņā Mārkas darbi tuvinās viņas autoritātes Viljama Jūdžina Smita sociālkritiskajam skatījumam, bet formāli turpina Anrī Kartjē-Bresona postulētā “izšķirošā acumirkļa” gājienus un principus, kuros viegli pamanīt klasisku mākslas izglītību.

Mārka studējusi mākslas vēsturi, glezniecību un fotožurnālistiku Pensilvānijas universitātē. Viņa profesionāli darbojas fotogrāfijā kopš 60. gadu vidus, kopš 1974. gada izdod grāmatas par dažādu kultūru atšķirībām, bez pajumtes palikušiem, slimību māktiem un citādi liktens piemeklētiem cilvēkiem. Mārka sadarbojusies ar “New York Times Magazine”, “Life”, “Paris-Match”, “The New Yorker”, “Rolling Stone” un citiem prestižiem izdevumiem, kā arī saņēmusi augstus apbalvojumus.

Kā iepriekš vēstīts, „Rīgas Fotomēnesis 2014” ir jauns Baltijas jūras reģiona fotofestivāls, kas šogad norisinās Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros, maijā un jūnijā piedāvājot ap divdesmit fotoizstāžu un desmitiem citu pasākumu – lekcijas, semināri, filmu seansi u.c.

Kā iepriekš sarunā ar raidījumu "Kultūras Rondo" atklāja fotogrāfs un Ziemeļu ministru padomes biroja direktors Imants Gross, Fotomēneša iecere ir izveidot radošo platformu Latvijas fotomākslas attīstībai.

Pilna Fotomēneša programma pieejama mājas lapā rigaphotomonth.com.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti