Kultūras ziņas

"Princese ar pērtiķi" un citas monētas

Kultūras ziņas

Flamenko šovs "Ziemeļblāzmā"

"Melānijas hronikai" pasaules pirmizrāde

Gada skatītākā Latvijas filma «Melānijas hronika» piedzīvo pasaules pirmizrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kaimiņvalsts Igaunijas prestižajā Tallinas kinofestivālā “Black Nights Film Festival” starptautisko pirmizrādi piedzīvojusi režisora Viestura Kairiša spēlfilma “Melānijas hronika”.    

Kinoteātros visā Latvijā filmu “Melānijas hronika” noskatījušies jau aptuveni 50 000 skatītāju īsā laikposmā, bet plašākai starptautiskai publikai tā tiek piedāvāta Tallinā, kur patlaban jau divdesmito reizi notiek vērienīgākais kinofestivāls Baltijas valstīs “Black Nights”.

Skaudrais stāsts par izdzīvošanu izsūtījumā Sibīrijā, kas balstīts Melānijas Vanagas grāmatā “Veļupes krastā”, sāk savu ceļu pasaulē. Filma jau izturējusi pamatīgu atlasi, jo ir vienīgā izvēlētā Baltijas filma, kas iekļauta festivāla galvenajā skatē, kurā konkurē ar 11 citām jaunām atlasītām spēlfilmām no visas pasaules.

Uz tikšanos ar kino industrijas pārstāvjiem un skatītājiem bija ieradušies režisors Viesturs Kairišs, galvenās lomas atveidotāja, austriešu aktrise Sabīne Timoteo, producents Gints Grūbe un citi filmas veidotāji.

Bet pirmizrādes seansā kinoteātrī “Solaris” Tallinas centrā pulcējās ne tikai kino profesionāļi, bet arī daudz vietējo igauņu skatītāju. Vairāki no viņiem atzina, ka pēc tāda emocionāla pārdzīvojuma grūti paust savas domas. 

“Domāju, ka jauni cilvēki šo filmu neskatīsies, jo tā ir pārāk smaga, turklāt jaunajiem varētu būt grūti pieņemt, ka tā varēja notikt. To taču nevar saprast – tu dzīvo parasto dzīvi, un pēkšņi viss pazūd. Bet tā bija! Tāpēc jāatceras, ka šodien mums ir ļoti labi!” pēc seansa atzina pensionāre Ene Leppa.

“Ļoti emocionāla filma. Mana vecmāmiņa bija Sibīrijā un arī pierakstīja atmiņas. Es tās esmu lasījusi, un man bija, ko salīdzināt. Ir nepieciešams laiks, lai novērtētu filmu, bet pirmais iespaids ir ļoti labs,” sacīja skatītāja, pamatskolas skolotāja Brigita Drenkhana.

Aptaujātie kino nozares pārstāvji iespaidīgo melnbalto filmu vērtē atzinīgi arī no profesionālā skatpunkta.

 “Spēcīga filma. Turklāt, ne tikai raugoties no kinematogrāfiskās, mākslinieciskās un aktierspēles puses, bet arī no tā, kā ir izstāstīts stāsts. Tas nav hronoloģisks stāstījums. Tur ir gan pagātnes, gan nākotnes uzplaiksnījumi, sapņi. Tu brīžiem vairs nesaproti, kur tieši filmā esi. Labs darbs, tiešām – labs darbs! Un aizkustinošs!” atzina kinokritiķis no Norvēģijas Jans Eriks Holsts.

Ar īpašām atbalstošām izjūtām uz seansu bija ieradušies vietējie latvieši, kas aktīvi seko līdzi norisēm Latvijas kultūrā.

Tuvākajā laikā filma “Melānijas hronika” tiks izrādīta kinoteātros Igaunijā, bet no 30. decembra tiks demonstrēta arī kinoteātros Somijā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti