Frankofonijas dienu rīkotājs: Gabona atšķiras no Kamerūnas kā Francija no Vācijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Svētdien kinoteātrī „K.Suns" sāksies afrikāņu filmu festivāls. Festivāla rīkotāju - Francijas institūta Latvijā pārstāvis intervijā Latvijas Radio norāda, ka festivāls tiek rīkots ar mērķi parādīt Āfrikas valstu atšķirību, jo tieši tāpat kā Francija atšķiras no Vācijas arī, piemēram, lielas atšķirības ir starp Gabonu un Kamerūnu.

Kāda ir Āfrikas cilvēku dzīve, pasaules izjūta, cik daudz tajā kopīga un atšķirīga no mums - to ļoti labi atklās afrikāņu filmu festivāls. Tajā varēsim ieraudzīt arī pašas Āfrikas dažādību, jo katra no filmām pārstāv savu valsti.

Mēs gribējām parādīt daudzveidību un dažādību arī pašas Āfrikas kontekstā, jo tieši tāpat kā Eiropā Francija atšķiras no Vācijas, Āfrikā, piemēram, Gabona no Kamerūnas," norāda Francijas institūta kultūras projektu vadītājs Gijoms Maltaverns.

Viena no emocionāli spēcīgākajām programmā ir filma no Čadas - tās nosaukums „Darats" un tā ieguvusi Venēcijas festivāla žūrijas balvu.

Filmas centrā ir 15 gadus vecs puisis, kurš pēc pilsoņu kara dodas meklēt sava tēva slepkavu, lai atriebtos. Viņu ceļi tiešām krustojas, bet viss izvēršas savādāk. Kā uzsver Gijoms Maltaverns - „Darats" ir ļoti dziļa filma par piedošanas tēmu.

Filmas režisors pats ir no Čadas, un viņa paša ģimene ir piedzīvojusi tuvinieku bojāeju pilsoņu karā, tāpēc filma ir ļoti personiska un spēj arī spēcīgi uzrunāt skatītāju,” skaidro Maltaverns. „Režisors pats izgājis sarežģītu piedošanas meklējumu ceļu.”

Āfrikas valsti Senegālu savukārt pārstāvēs filma „Ramata", kuras centrā ir kādas afrikāņu sievietes liktenis. Savai videi neierasti viņa ir gatava izpostīt finansiāli nodrošināto laulības dzīvi, lai ļautos kaislībai, bet tas viņai dārgi maksā.

Kā vēstīts, Rīgā būs iespēja tikties arī ar filmas „Ramata" režisoru Leandru Alēnu Bakēru, viņš ir Kongo pilsonis, bet dzīvo un strādā Parīzē.

Filmā režisors ļoti spilgti atklāj jaunās Senegālas sabiedrības attīstību un pārmaiņas cilvēkos. Arī to, kā jaunajā vidē, īpaši lielajās pilsētās, mainās sievietes loma, dzīvesveids un arī vizuālais veidols," stāsta festivāla rīkotājs.

Līdzās spēlfilmām programmā iekļautas arī septiņas īsfilmas no tādām Āfrikas valstīm kā Burkinafaso, Mali, Nigēras un citām. Mums īpaši eksotiska varētu šķist filma no Gabonas „Šķiršanās", tajā var izsekot kāda pāra laulības šķiršanas procesam, kurā ļoti rūpīgi iesaistās viņu abu dzimtas locekļi, veicot dažādus rituālus.

Filma no Beninas „Nešķiramie" savukārt vēsta par kādu trūcīgu ģimeni, kurā vīrs - bez sievas ziņas - pārdod savus bērnus Beninas bagātniekiem. Kad sieva to uzzina, viņa ir gatava uz visu - pat pārkāpt cilts likumus, lai tikai atrastu savus bērnus.

Frankofono afrikāņu filmu festivāls kinoteātrī „K.Suns” notiks no svētdienas līdz otrdienai. Filmas tiks tulkotas latviešu valodā. Ieeja uz festivālu - bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti