Frankofonijas dienās gaidāms afrikāņu filmu festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Atzīmējot Frankofonijas dienas, no 23. līdz 25.martam kinoteātrī „K.Suns” notiks afrikāņu filmu festivāls, lsm.lv informē festivāla rīkotāji.

Festivāla programmā iekļautās filmas pārstāv Starptautiskajā Frankofonijas organizācijā esošās Āfrikas valstis. Kopumā festivālā tiks izrādītas divas pilnmetrāžas filmas un septiņas īsfilmas. Turklāt festivālā paredzēta arī tikšanās ar Kongo izcelsmes režisoru Leandru Alēnu Bakēru.

Festivāla rīkotāji īpaši izceļ Maamata Salē Aruna filmu „Darats” (Čada, 2006), kura Venēcijas filmu festivālā 2006.gadā saņēma žūrijas balvu.

Filmas darbība risinās pēc 40 gadus ilgušā pilsoņu kara Čadā. Brīdī, kad radio izsludina kara noziedz­nieku amnestiju,15 gadus vecais Atims dodas meklēt to, kurš divus mēnešus pirms viņa nākšanas pasaulē nogalināja viņa tēvu. Atims ierodas Ndžamenā, lai uzmeklētu slepkavu Abdallahu Nassarā. Pēdējais ir labi iekārtojies izbijis kara noziedznieks, aptuveni sešdesmit gadus vecs vīrs, nelielas maiznīcas īpašnieks.

Filmu „Darats” varēs noskatīties svētdien, 23.martā, plkst. 20.

Filma „Ramata” (Senegāla, 2008.gads) festivālā tiks izrādīta pirmdien, 24.martā, plkst 18, bet pēc seansa skatītājus gaida tikšanās ar filmas režisoru, rakstnieku un arī aktieri Leandru Alēnu Bakēru.

Bakērs ir Kongo pilsonis, bet dzīvo un strādā Parīzē. Kopā ar rakstnieku Emanuelu Dongalā viņš darbojas pašu izveidotajā „Eclair” teātrī Brazavilā, kā arī Brazavilas literārajā pulciņā, kas izveidots sadar­bībā ar ievērojamo Kongo rakstnieku Kaju Makelē. Romāna „Ramata” ekranizāciju Bakērs veidojis, stingri nepieturoties pie oriģināldarba, tomēr saglabājot tā pamatideju, lai taptu poētiska un teatrali­zēta filma.

Ramata ir valdzinoši skaista, piecdesmit gadus veca sieviete. Trīsdesmit gadus viņa ir precējusies ar kādreizējo pro­kuroru un tagadējo tieslietu ministru Mataru Sambu. Ngoram Dongam ir divdesmit pieci gadi, sīku zādzību pilna pagātne un nekādu saistību. Abi satiekas kādā vakarā, kad Ngors Ndongs nejauši piesēdies pie taksometra stūres. Ramatai liekas, ka viņa beidzot ir atradusi savas dzīves lielo mīlestību un kaislību. Kopš tā brīža viņas mierīgā un šķietami laimīgā dzīve augstākajās dakāriešu aprindās sašūpojas.

Otrdien, 25.martā plkst 18 festivālā paredzēts īsfilmu seanss, kurā tiks demonstrēta filma „Miljonārs Alī” (Burkinafaso, 2009), „Šķiršanās” (Gabona, 2007), „Adī” (Mali, 2002), „Skrējiens ar dāvanu” (Nigēra, 2002), „Nešķiramie” (Benina, 2006) un „Dāma no ceturtā stāva” (Kamerūna, 2009).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti