Franču cirka akrobāte izpilda sekvenci uz stieņa un citē Raini

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Projekta "Domasspēks" (#domasspēks) 24.epizodē franču cirka akrobāte Sandrīna Žuglēra izpilda sarežģītu sekvenci uz stieņa un citē Raini, savukārt Eva Ikstena-Strapcāne, kura atveido Aspaziju, izmēģina spēkus "airBaltic" avio simulatorā.

Projekta "Domasspēks" 24.epizodes sākumā Evas Ikstenas-Strapcānes atveidotā Aspazija lasa fragmentu no dzejoļa "Jel dodat milzeņa domu man". Tajā dzejniece pauž ilgas pēc radoša lidojuma un plašas telpas, kurā brīvi varētu izskanēt viņas domas. Aspazija bija viena no pirmajām autorēm latviešu literatūrā, kas aktīvi pauda idejas par sieviešu atbrīvošanu no sabiedrības aizspriedumiem un ierobežojumiem.

Savukārt franču akrobāte Sandrīna Žuglēra lasa krājumos nepublicētu Raiņa dzejoli par plašo un brīvo ideju telpu - visumu, kosmosu, kurā iedvesmu gūst pasaules lielie domātāji - "ziņkārīgie gaisa kuģotāji".

Cilvēks starp debesīm un zemi ir arī pati Sandrīna Žuglēra, kura beigusi Nacionālo cirka skolu Šampaņas Šalonā. Kopš 2012.gada viņa kā akrobāte piedalījās cirka trupas "Cirque  Plume" turnejās un uzstājas dažādās teātra un operas izrādēs - pat slavenajā Milānas operteātrī "La Scala". Pašlaik Sandrīna Žuglēra gatavo monoizrādi, kuras pirmizrāde gaidāma 2016.gadā.

Cirka trupa "Cirque Plume" dibināta 1983.gadā Bezansonas pilsētā Francijas austrumos un tā ir kļuvusi par vienu atzītākajām mūsdienu cirkus trupām pasaulē. Trupa savos priekšnesumos apvieno teātri, mūziku, deju un dažādus cirka elementus. Tā regulāri uzstājas ar viesizrādēm visā pasaulē - no ASV līdz Brazīlijai, no Marokas līdz Somijai.

Jau vēstīts, ka "Domasspēks" ir projekts, kurā 29 īsfilmās sabiedrībā pazīstami cilvēki no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm savā dzimtajā valodā lasa un savas kultūras tēlos ietērpj citātus no Raiņa un Aspazijas daiļrades. Projekts iekļauts Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē oficiālajā publiskās diplomātijas un kultūras programmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti