Fotoizstāde rāda - pilsētvide var būt draudzīga augiem un dzīvniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vai retie augi un dzīvnieki meklējami tikai neskartos purvos un mežos? Izrādās, ka tie dzīvo arī  tepat kaimiņos - pilsētā!  To, atklājot šīs nedēļas nogalē fotoizstādi  „Daugavpils spārnotie, seškājainie, zaļie un citi”, saka šīs ekspozīcijas veidotāji.

Daugavpils ir zaļākā pilsēta Latvijā, uzsver dabas pētnieki un fotogrāfi, kas caur fotoobjektīvu saredz ierastam cilvēkam nepamanītus dzīvus objektus - augus, putnus, dzīvniekus. Nereti, lai saredzētu retu dzīvnieku un veiktu unikālu foto kadru, jāgaida ilgs laiks, bet citreiz pietiek pacelt galvu, lai pamanītu, kā pilsētvides industrijas izmanto, piemēram,  putni, vijot ligzdas no košiem cilvēka roku radītām drātīm. Tā ir pilsētas un dabas savstarpējā pielāgošanās, stāsta  dabas vērotāji.

Fotoizstāde par Daugavpils retajiem augiem un dzīvniekiem radusi mājvietu pilsētas domē,  tā ir plaša un, kā izrāda izstādes veidotāja, bioloģe Jolanta Bāra, spēj portretiski parādīt šo reto dabas vērtību. Šajā gadījumā no Rugeļiem, skaistas  vietas  pie Daugavas, kas bagāta ar dažādām ūdenskrātuvēm, kur  tiešām ir reāli mītoši reti augi un dzīvnieki.

„Šeit ir portretu galeriju – arī reti putni. Mazajam dumpim liela daļa populācijas dzīvo Daugavpils teritorijā, zilrīklīte te dzīvo, arī stepes čipstei liela daļa populācijas,” stāsta Bāra.

Reti augi vai dzīvnieki nebūt nav jāmeklē dziļos laukos,  mežos vai purvos - viss ir blakus, atliek tikai uzmanīgi vērot. Bet tiem, kas to nespēj, atliek raudzīties uz to cilvēku-fotogrāfu darbiem, kas velta savu laiku, lai pamanītu un iemūžinātu šīs vērtības.

Tas prasa laiku, stāstot par saviem  foto darbiem, kas izvietoti izstādē „Daugavpils spārnotie, seškājainie, zaļie un citi”, saka fotogrāfs Linards Onzulis:

„Man viena no bildēm, piemēram, ir meža pūces bilde, nācās stundas divas izsekot, kur tā nolaidās, mainīja vietu, kamēr apsēdās priekš fotogrāfa labā vietā.”

Fotogrāfi Daugavpili, kur iemūžināti unikāli foto kadri ar retiem dzīvniekiem, dēvē par zaļu un pat ļoti zaļu pilsētu. Arī biologs Uldis Valainis atzīst, ka foto ar šiem retajiem dzīvniekiem un augiem ir tikai apliecinājums, ka pilsētvide ir dabai un tās iemītniekiem  tuva:

„Latvijā nebūs citas pilsētas, kur ir tik liela daudzveidība. Un šajā teritorijā nav bijis līdz šim aizsardzības statuss, bet aizsardzība ir nodrošināta.”

Interesanti, ka arī paši dzīvnieki - kaut vai aļņi vai lapsas - ir bieži viesi pilsētā, un arī cilvēku ražoto dzīvnieki spēj un prot izmantot, kaut vai putni, par saviem novērojumiem stāsta zooloģe Aija Pupiņa: „Piemēram, žagatas veido ligzdas no krāsainām drātiņām, viņas novērtē civilizācijas sasniegumus savā labā, tas ir interesanti.”.

Dabas pētnieki iecerējuši  skaisto Daugavpils dabas teritoriju – Rugeļus - atzīt par  vietējas nozīmes īpaši aizsargājamu dabas teritoriju  kā atpūtas un zaļā tūrisma vietu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti