Fotoizstādē Atēnās vēstnieka Ivara Pundura darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kas kopīgs diviem fotogrāfiem – viens nāk no Dienvideiropas, otrs no Eiropas Ziemeļiem? Daudz vairāk nekā varētu šķist no pirmā acu uzmetiena. To apliecina Atēnās atvērtā fotogrāfiju izstāde „Atēnas reiz divi” (“Athens X2”). Izstādes līdzautori – Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Grieķijā Ivars Pundurs un grieķu fotogrāfs Tasos Venecanopuls.

"Ir tāds satraukums, - ko cilvēki teiks, vai patiks. Bet arī lepnums un prieks. Tāpat kā visiem fotogrāfiem gribas savus darbus arī kādam parādīt," atzīst Ivars Pundurs, skaidrojot, ka fotogrāfija uz papīra un pie sienas ir pavisam cita lieta nekā kaut kur interneta dzīlēs. 

Latvijas vēstnieks Grieķijā un fotomākslinieks Ivars Pundurs sarunā ar Latvijas Radio stāsta par savām sajūtām dažus mirkļus pirms izstādes atklāšanas. Līdzīgi kā viņa grieķu kolēģis ar fotografēšanu viņš aizrāvies vēl būdams skolas gados. Kopš tiem laikiem arī saglabājusies mīlestība pret melnbaltajām bildēm.

"Melnbaltais ir, manuprāt, tāda drusku paaudžu lieta, jo mēs esam sākuši ar filmu un vannas istabā pie palielinātāja un filma toreiz bija melnbalta," skaidro vēstnieks. "Pie tā ir arī palikts."

Lai gan izstādes nosaukumā minētas Atēnas, stāsts noteikti iziet ārpus pilsētas valdzinājuma rāmjiem. Pilsēta ir tikai fons visām tām emocijām un parādībām, kas ir ikkatra cilvēka dzīves sastāvdaļa – mīlestība, skumjas, prieks, cīņa ar grūtībām.

Grieķu fotogrāfs un žurnālists Tasos Venecanopuls stāsta, ka ticis pie kameras desmit gadu vecumā un nu jau 55 gadus kamera ir viņam līdzās. Šī autora darbu pamatā ir cilvēki, sabiedrība. Pēc autora vārdiem, bildēs var novērot, cik strauji mainījusies grieķu sabiedrība. Viņš pieļauj, ka šī vērtību nomaiņa varētu būt pie vainas ieilgušajai ekonomiskajai krīzei Grieķijā.

"Agrāk bijusi cita kultūra," stāsta Venecanopuls. "Tagad ienāk rietumnieciskais dzīves veids, kas ir vērsts uz materiālajām vērtībām, lietas kļuvušas par lielāko sasniegumu. Grieķijā tā tas nebija agrāk, vismaz ,kad es biju bērns, līdz septiņdesmitajiem gadiem. Sabiedrība bija cilvēciskāka, naudai nebija piešķirta galvenā vērtība, cilvēki vairāk uztraucās par saviem kaimiņiem. Tagad cilvēki ir stipri mainījušies."

Grieķu fotomākslinieks velta atzinīgus vārdus Latvijas vēstnieka talantam un spējai atrast īsto rakursu, notvert vienu-vienīgo mirkli.

"Melnās un pelēkās krāsas intensitāte, vienādu tēmu atspoguļošana - mums ir ļoti līdzīga attieksme pret fotogrāfijām! Ja kāds ienāktu un nezinātu, ka te ir izstādītas divu cilvēku fotogrāfijas, viņš varētu nodomāt, ka bildes veidojis viens autors," turpina fotomākslinieks.

Atzinīgi par Latvijas vēstnieka fotodarbiem izsakās arī izstādes apmeklētāja, Atēnu iedzīvotāja Margarita Mavromihali.

"Mani tiešām pārsteigusi darbu kvalitāte. Jāsaka, ka autors parāda intīmākos skatus iz Grieķijas dzīves ikdienas. Ir pārsteidzoši un patīkami redzēt, ka cilvēks, kas, iespējams, dzīvo Grieķijā dažus gadus, ir veidojis tādas bildes, kādas varētu izdarīt cilvēks, kas šeit piedzimis," uzsver Mavromihali.

Latvijas diplomāts un fotogrāfs Ivars Pundurs saka, izstāde nav tik daudz par Atēnām, cik par viņa paša iekšējo dialogu ar sevi. Te ir bildes, kur galveno lomu spēlē grafiskās līnijas, neparastas formas, gaismas un ēnas saspēle. Ir fotogrāfijas, kas burtiski izrautas no īstenības dažu sekunžu laikā un tagad nodotas glabāšanai nākotnē. Tie ir attēli, kas aizkustina, rosina uz pārdomām un raisa emocionālu atbildi skatītājā. Grieķiem ir daudz kopīga ar latviešiem, saka Ivars Pundurs.

Ja runājam par atšķirīgo starp grieķu un latviešu tautām, tad tas var kalpot par labu iedvesmas avotu, lai mācīties vienam no otra.

Vai ziniet, kāda fotogrāfija visvairāk uzrunāja mani? Jauns pāris uz Akropoles fona. Jauneklis cieši apskauj savu izredzēto. Abi sēž uz tūkstošgadēs nopulētajiem akmeņiem un novēro saulrietu. Nudien, mīlestība un vēsture ir nesaraujami saistītas ar Grieķiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti