Fotogrāmata «Stikla Strenči» nominēta starptautiskos konkursos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mākslinieku grupas "Orbīta” izdotā grāmata "Stikla Strenči nominēta konkursa “Paris Photo–Aperture Foundation PhotoBook Awards” kategorijā “Gada fotogrāmata 2020”, kā arī fotofestivāla “Rencontres d'Arles” gada balvai kategorijā “Vēsturiskā grāmata 2020”. Abos konkursos grāmata “Stikla Stenči”/ “Glass Strenci” iekļuvusi finālistu sarakstā starp pasaules 10 labākajām fotogrāmatām, informēja “Orbītas” pārstāvji.

Fotogrāmata ”Stikla Strenči” ir tapusi no Strenču fotodarbnīcas arhīva stikla fotoplatēm, kas glabājas Latvijas Fotogrāfijas muzejā. Grāmatu veido starpkaru perioda attēli, kas parāda Strenču iedzīvotāju kopienas ikdienas un svētku mirkļus. Darbnīcas dibinātāja Dāvja Spundes un viņa radošās darbības turpinātāju – Kraukļu ģimenes pārstāvju – fotouzņēmumi stāsta par nācijas veidošanās laiku un tehnisko progresu, kas provincē strauji mainīja dzīvesveidu. “Orbītas” pārstāvji atzīmēja: “Draudzīgās attiecības kopienā un fotogrāfu neatlaidībā veidoja īpatnēju tuvuma sajūtu un meistaru unikālu rokrakstu, ko tagad augsti novērtē pasaules eksperti fotogrāfijā. Dāvis Spunde ir sacījis, ka fotografē vēsturei un ka ikvienam notikumam jātiek iemūžinātam.”

Ikgadējais grāmatu konkurss “Paris Photo–Aperture Foundation PhotoBook Awards” notiks Parīzē šī gada novembrī. Konkursā ietvertas nominācijas trīs kategorijās – “Gada fotogrāmata”, “Pirmā fotogrāmata” un “Gada fotokatalogs”. Nominētās grāmatas, tostarp “Stikla Strenči”, tiks iekļautas ekspozīcijā un no 5. līdz 28. novembrim izstādītas galerijā Parīzē “Delpire & Co”, savukārt 2021. gadā ceļos uz Ņujorkas galeriju “Aperture“ un citām ievērojamām pasaules galerijām.

Grāmatas "Stikla Strenči" pirmā tirāža ir izpārdota, un šī gada nogalē paredzēts izdot atkārtotu metienu.

Izdevuma “Stikla Strenči” tapšanā strādājuši redaktors Vladimirs Svetlovs, sastādītāja Anna Volkova, vēsturnieks Kirils Kobrins un dizainers Aleksejs Muraško. Grāmatas izdevējs – biedrība “Orbīta”. Grāmatas izdošana bija iespējama, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda un nekustamā īpašuma aģentūras “Latio” atbalstam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti