Kultūra

«Mērijas ceļojums» rekonstruē Pēterburgas latviešu kora mēģinājumu Jāzepa Vītola vadībā

Kultūra

Konferencē «Literatūra un reliģija» šķetinās dārza un labirinta nozīmi Bībelē un kultūrā

Fotogrāfs Arnis Balčus laidis klajā fotogrāmatu par Uzvaras parku Rīgā

Fotogrāfs Arnis Balčus: Uzvaras parks ir ļoti interesanta vieta, kas simbolizē arī mūsu vēsturisko pieredzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Neparasts, netradicionāls un arī mazliet noslēpumains stāsts par Uzvaras parku Rīgā – tā var raksturot fotogrāfa Arņa Balčus tikko klajā nākušo fotogrāmatu „Victory Park” (Uzvaras parks). Darbu pie šī projekta Balčus sāka pirms astoņiem gadiem un neslēpj, ka sākumā Uzvaras parks saistījies galvenokārt tieši ar monumentu un 9.maija svinībām, bet tad viņš šo vietu ieraudzījis citām acīm.

„Es domāju, skatoties šo grāmatu, nav tā, ka tā sniedz atbildes par Uzvaras parku un tā simbolisko nozīmi šodien. Piemēram, Uzvaras parks – jā vai nē, 9.maijs – labi vai slikti.

Grāmata nesniedz atbildes, drīzāk tā uzdod vēl vairāk jautājumu,”

tā, turot rokās pavisam svaigi izdoto un arī dizainiski ļoti interesanto fotogrāmatu, uzsver tās autors Balčus. Uz grāmatas vāka redzams kāds no parka žuburainajiem kokiem uz naksnīga fona. Ieskatoties, redzams, ka bilde uz vāka apgriezta otrādi. Vāks savā ziņā ir priekšvēstnesis tam, ko skatītājs pēc tam ierauga grāmatā.

„Vāks ir tumšs, kas rada sajūtu par noslēpumainu pasauli, kurā mums pašiem ir jāatklāj savas ceļš, un ir dažādas takas, pa kurām iet, gluži kā parkā. Un atkarībā no tā mēs paši kaut kādā ziņā veidojam šo stāstu, kas tad mums katram ir Uzvaras parks,” norāda grāmatas autors.

Balčus neslēpj - kad pirms astoņiem gadiem uzsācis projektu, arī viņam, kā droši vien ļoti daudziem, Uzvaras parks saistījies galvenokārt tieši ar monumentu un 9.maija svinībām, un viņš visu to projekta gaitā arī vairākkārt dokumentējis, līdz vienā brīdī tas vairs nešķitis saistoši, un viņš šo vietu - rūpīgi izzinot tās vidi un apkārtni arī ikdienā - ieraudzījis it kā citām acīm: „Tad vienā brīdī man nāca apjausma, ka, jā – tā ir ļoti interesanta vieta, kas kaut kādā ziņā simbolizē arī mūsu vēsturisko pieredzi – visas šīs okupācijas, kas mums ir bijušas un pārmaiņas, un arī parks ir piedzīvojis to pašu.

Līdzās tam mēs varam arī tādā individuālā līmenī teikt, ka mēs piedzīvojam dažādas pārmaiņas un arī mūsos ir dažādas pretrunas.”

Grāmatu veido dažādu žanru fotogrāfijas – līdzās ainām no Uzvaras dienas svinībām un portretiem redzamas parka ainavas – koki, takas, putni, galvenokārt uz naksnīgas ziemas fona. Līdzās parkam kā otrs tēls dominē turpat blakus esošā viesnīca – bijušais „Tūrists”, tagad „Maritim Park Hotel”, veidojot it kā paralēlu sižeta līniju. Redzami viesnīcas ārskati un iekšskati, kuros parādās arī kailas meitenes. Grāmatai interesantu dizainu veidojis Berlīnē dzīvojošais lietuviešu mākslinieks Toms Mrazausks.

 „Viņš ar to ir arī īpašs un slavens, ka katra grāmata, ko viņš taisa, ir kā unikāls dizaina piedzīvojums. Un šīs grāmatas dizains arī savā ziņā nav nemaz tik vienkāršs, jo pieredze ar grāmatu ir it kā mazliet apgrūtinoša. Grāmata ir nedaudz trausla, tai ir lapaspuses, kas līdz galam pilnībā neatveras vaļā, tāpat ir atsevišķas fotogrāfijas, ko var izņemt ārā, un, ja vēlamies, ielikt citā vietā. Tas man šķiet arī tīri simboliski sasaucas gan ar sociālpolitisko kontekstu, gan ar cilvēka dabu kopumā, kas arī ir pietiekami trausla, manipulējama,” uzskata Balčus.

Rīgas Stradiņa universitātes profesors, semiotiķis Sergejs Kruks Arņa Balčus darbību kopumā vērtē kā ļoti interesantu, spilgtu un arī atšķirīgu parādību mūsu fotomākslas kopainā. Fotogrāmatā par Uzvaras parku Kruks aicina nemeklēt dziļi simboliskus zemtekstus, bet gan baudīt to kā labu mākslas darbu: „Šī grāmata izveidota tā, ka tur apkopotas kopā tādas bildes, kuras no pirmā acu skatiena neiet kopā, viņas apvieno tikai tas, ka viņas veidotas Uzvaras parkā un ap Uzvaras parku. Līdz ar to nevajag uztvert šīs fotogrāfijas kā simbolu kaut kam, bet vienkārši skatīties skaistas bildes.

Vienam patīk šis skaistums, citam šis skaistums liksies dīvains, bet pamatideja ir tāda, ka nevajag meklēt speciālas, briesmīgas nozīmes tur, kur viņu nav.”

Arņa Balčus fotogrāmatas par Uzvaras parku prezentācija notiks ceturtdien, 1.decembrī, grāmatnīcā „Robert’s Books”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti