Fotogrāfijas vasaras skolā Pelčos pulcējas 73 fotogrāfi no 23 valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šonedēļ Pelčos turpinās biedrības ISSP rīkotā Starptautiskā fotogrāfijas vasaras skola, kas Latvijā notiek jau desmito reizi. Šogad skola vienkopus pulcējusi 73 fotogrāfus no 23 pasaules valstīm. Atzīmējot apaļo jubileju, no 2. līdz 7. augustam rīkotāji piedāvā vakaru lekcijas un prezentācijas, kas ikvienam interesantam ir pieejamas bez maksas.

Viss sākās Ludzā pirms desmit gadiem, atklāj biedrības ISSP pārstāve Jūlija Berkoviča. Tas ir senākais un arī zināmākais biedrības ISSP projekts. Pēdējos piecus gadus skola notiek Pelčos, Kuldīgas novadā.

„Mums vajadzēja mainīt vietu. Kuldīgas novada pašvaldība uzaicināja mūs nākt uz šejieni. Kuldīga jau sevi prezentē kā mākslas, kultūras tūrisma, radošo industriju centru. Viņi redzēja vasaras skolu šajā kontekstā, un tā tas darbojas,” stāsta Berkoviča.

Tagad Starptautisko fotogrāfijas vasaras skolu zinātāji jau mēdz saukt par labāko Eiropā un ne bez pamata, katru gadu tajā piedalās starptautiski atzīti fotogrāfi no visas pasaules un jaunie profesionāļi. Tās ir meistarklases, lekcijas, īpašā darbnīca paredzēta arī vietējiem Kuldīgas novada jauniešiem. Šogad būs sešas darbnīcas un katrai ir sava tēma, atklāj  Jūlija Berkoviča. Katrs meistars strādā savā tehnikā un novirzienā 

"Apaļās jubilejas gadā ISSP meistardarbnīcas vadīs starptautiski pazīstami un godalgoti mākslinieki, kas pārstāv dažādas fotogrāfijas jomas - viens no mūslaiku vadošajiem dokumentālajiem fotogrāfiem, aģentūras "Magnum" biedrs Džims Goldbergs, kurš strādā ar attēlu un tekstu, bieži sadarbojoties ar margināliem sabiedrības pārstāvjiem; intīmu un emocionālu portretu autore, "Magnum" aģentūras fotogrāfe Alesandra Sangvineti; pazīstamā britu fotogrāfe un pasniedzēja Anna Foksa. Starp lektoriem ir arī Latvijā dzīvojošais Aleksandrs Gronskis, kas pēdējo gadu laikā guvis plašu atzinību pasaulē, savos darbos pētot mūsdienu Krievijas ainavu, kā arī viens no Japānas pazīstamākajiem fotogrāfiem Takaši Homa, kurš lekcijā stāstīs par laikmetīgo fotogrāfiju Japānā. Ar savu pieredzi fotogrāmatu veidošanā dalīsies Alekss Bočeto no neatkarīgās izdevniecības "Akina Books" un fotogrāmatu eksperts Niko Baumgartens," stāsta ISSP rīkotāji.

Vasaras skolās iepriekš ir piedalījusies jaunā latviešu fotogrāfe Anete Skuja. Šogad viņa jau palīdz organizē ISSP vasaras skolu. Viņa uzsver meistarklašu dažādību un iespēju iedvesmoties no citiem fotogrāfiem:

„Piemēram, konceptuālā fotogrāfija – savu ideju var risināt dažādos veidos. Nav jāizmanto tikai fotogrāfija. Pamats var būt teksts. Tā var veidot savu projektu. Meistarklasēs tu iegūsti arī citu dalībnieku pieredzi, redzi viņu fotogrāfijas. Veidojas priekšstats par to, kas notiek fotogrāfijā visā pasaulē.”

Katru vakaru Pelčos notiks atvērtā vakara programma, kur ikviens varēs redzēt un dzirdēt pasniedzēju prezentācijas par saviem foto projektiem, bet 8. augustā viss vainagosies ar vasaras skolas gala darbu izstādi Kuldīgas mākslas telpā  un darbu prezentāciju brīvdabas kinoteātrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti