Panorāma

Nedēļa vēsturē

Panorāma

30 000 cilvēku, kuru nav

G.Bindes jubilejas izstāde

Fotogrāfijas muzejs svin Bindes 80.jubileju ar izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sveicot vienu no nozīmīgākajiem latviešu fotogrāfiem Gunāru Bindi 80 gadu jubilejā, no 11.janvāra Latvijas Fotogrāfijas muzeja vēsturiskajā ekspozīcijā būs apskatāma izstāde „Binde objektīva priekšā".

"Izstāde ir unikāla. Pirmkārt,

fotogrāfiju autori ir pasaulē zināmi, slaveni fotogrāfi –  Gunāra Bindes draugi un kolēģi –, otrkārt, visos darbos redzams pats jubilārs," atzīmē izstādes kuratore mākslas zinātniece Sarmīte Sīle. 

Izstādītā fotogrāfiju kolekcija ir Gunāra Bindes īpašums, kas veidojies, fotogrāfam saņemot savus portretus kā dāvinājumu.

Starp fotogrāfiju autoriem ir tādi mākslinieki kā Mišels Auers (Šveice), Romualds Požerskis (Lietuva), Maksims Marmurs (Krievija), Vilhelms Mihailovskis (Latvija), Valdis Brauns (Latvija), Gunārs Kopštāls (Latvija).

Gunārs Binde pašmācības ceļā sāka apgūt fotografēšanu 1957.gadā. Jau pēc diviem gadiem Alūksnes novadpētniecības muzejā tika rīkota viņa pirmā personālizstāde. Kopējais grupu un personālizstāžu skaits, kurā mākslinieks piedalījies, sniedzas pāri simtam. 1967.gadā Gunārs Binde 30.Starptautiskajā mākslas fotosalonā Buenosairesā (Argentīna) par teātra režisora Eduarda Smiļģa portretu saņēma savu pirmo zelta medaļu, kurai sekoja daudzi citi prestiži apbalvojumi. 2009.gadā fotogrāfs kļuva par Trīszvaigžņu ordeņa kavalieri. Viņš ir viens no pirmajiem latviešu fotogrāfiem, kuram Starptautiskās Fotomākslas federācija (FIAP) piešķīrusi izcila mākslinieka titulu.

Bindes darbi atrodas privātkolekcijās Latvijā, ASV, Argentīnā, Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Vācijā, Francijā, Nīderlandē, Polijā, Austrijā. Viņš veidojis filmas „Hallo, Maskava!" (1966), „Rokas" (1967), „Salūts" (1975).

Sarmīte Sīle, aprakstot Bindes fotogrāfiju, norāda, ka „viņš ir talantīgs inscenētājs. Binde savu profesionālo prasmi un mākslinieciskās spējas ir izkopis līdz pakāpei, kad var strādāt fotolaukā kā radoša personība, kurai ir tiesības radīt savu mākslas realitāti, savu „teātri", kurā vienā personā iemiesojas gan stāsta autors, gan režisors un gaismu meistars, gan reizēm arī aktieris.".

Izstāde „Binde objektīva priekšā" būs apskatāma līdz 2.februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti