Kultūras ziņas

Barišņikova monoizrāde "Vēstule cilvēkam" Rīgā

Kultūras ziņas

Ērika Ešenvalda "Iemūrētie" Nacionālajā operā

Zviedru fotogrāfa vienkāršība mākslā

Fotogrāfijas muzejā skatāma JH Engstrēma izstāde «JHE»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rīgas Fotomēneša ietvaros Fotogrāfijas muzejā no 19.maija ir skatāma pasaulē atzītā zviedru fotogrāfa JH Engstrēma personālizstāde „JHE”. Izstāde Rīgā ir pirmā, kurā mākslinieks izrāda savus darbus no cikla “Mēģinot dejot”. Tajā iekļauti vīriešu un sieviešu akti, ainavas un pašportreti.

JH Engstrēms (1969)

Dzimis Zviedrijā, taču viņa radošo attīstību lielā mērā ir ietekmējusi pārcelšanās uz Parīzi agrā jaunībā.

1997. gadā  absolvējis Fotogrāfijas un kino nodaļu Gēteborgas Universitātē, Zviedrijā.

Kopumā publicējis 15 fotogrāmatas.

Grāmata Tout Va Bien 2015. gadā saņēmusi Leica Oskar Barnack balvu. 

Fotogrāfa darbi iekļauti vairāku muzeju, galeriju kolekcijās, tostarp Vintertūras Fotogrāfijas muzejā Šveicē, Zviedrijas Mūsdienu mākslas muzejā, Londonas Saatchi galerijā un citviet. JHE Engstrēms ir viesojies Rīgā 2014. gadā, festivāla Rīgas Fotomēnesis ietvaros uzstājoties ar publisku lekciju. Šogad JH Engstrēms ir viens no festivāla centrālās izstādes Teritorijas kuratoriem.

Pirmo reizi šīs fotogrāfijas tika publicētas pirms 12 gadiem JH Engstrēma albumā “Mēģinot dejot”, kas kļuva par sensāciju fotomākslas pasaulē. Kritiķi atzīmēja zviedru fotogrāfa atklāto veidu, kā pastiprināt attēla noskaņu. Kaut arī jāpiebilst, ka darbu vērtība ir gaužām ikdienišķa.

"Manuprāt, tajos ir saglabāta vienkāršība, ieraugot vienkāršas lietas, normālu dzīvi," skaidro izstādes "JHE" kuratore Angi Ostrema (Zviedrija). "Mūsu stāsti ir līdzīgi – mēs dzīvojam un mirstam. Un tas ir tas vienkāršais šajos fotostāstos."

Izstāde ir unikāla ar to, ka tajā redzamie darbi nekad nav izstādīti vienkopus. Pavisam septiņpadsmit un visi pašportreti, kas nebūt neliecina par autora egocentrismu. 

"Viņš strādā ar visu. Tā ir tikai šīs izstādes specifika. Viņu interesē dzīve visās tās izpausmēs. Nevar teikt, ka mākslinieku interesē tikai viņš pats," saka Ostrema.

Engstrēma izstāde Fotogrāfijas muzejā būs skatāma līdz 26.jūnijam, bet Rīgas Fotomēnesis ar desmit izstāžu atklāšanu noslēgsies 16.jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti