Kultūra

Grupa «Saucējas» albumā rekonstruē 1958.gada folkloras ekspedīciju Ludzā un Kārsavā

Kultūra

Sapnis par Pulka ielu: Četri muzeji jaunā krātuvju kompleksa gaidās

Par kapusvētku tradīcijai veltīto grāmatu "Kopā kapos"

Fotogrāfijas, intervijas, esejas par kapusvētkiem - grāmatā «Kopā kapos»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Meklējot jaunus stāstus par mums pašiem, pirms astoņiem gadiem fotogrāfs un režisors Mārtiņš Grauds sāka dokumentēt kapusvētkus. Būdams pilsētnieks, viņš no malas un vienlaikus ar lielu sirsnību pratis dokumentēt šo savpatno tradīciju, kas tagad apkopota grāmatā ar ietilpīgu nosaukumu „Kopā kapos”.

Grāmatā ietvertās vairāk nekā 60 melnbaltās fotogrāfijas daudzi, iespējams, redzējuši Jaunā Rīgas teātra izrādē „Kapusvētki”. Tās papildina vērtīgs eseju krājums, kas atklāj daudz jauna par šo it kā tik pazīstamo un tomēr neparasto ikvasaras notikumu.

Dažās vasarās Mārtiņš Grauds pabijis apmēram 40 kapusvētkos Latgalē un Ziemeļvidzemē, kur šī tradīcija ir viskrāšņākā. Pāršķirstot grāmatā iekļautās fotogrāfijas, viņš joprojām spilgti atceras stāstus aiz tām.

Viss sācies 2008.gadā, kad jaunu stāstu meklējumos Mārtiņš uzzinājis par Alūksnes kapusvētkiem, ko godā par lielākajiem Latvijā:

''Pa ausu galam biju dzirdējis. Būdams pilsētnieks, bruģa bērns, biju dzirdējis, ka ir svecīšu diena, man tas viss bija sagājis tā kopā... Bet izrādās - kapusvētki sākas pēc Vasarsvētkiem un turpinās līdz pat rudenim, notiek visā Latvijā, un Alūksnē tie ir lielākie. Tajā gadā es aizbraucu apskatīties, un izrādās, ka tas ir kaut kas unikāls, pārsteidzošs. Pirmās fotogrāfijas bija tik iedvesmojošas, ka es sapratu - labāk palikt pie fotogrāfijas, nevis pie dokumentālās filmas, kā sākotnēji biju domājis. Tā tas aizgāja,'' tagad atceras Grauds.

Nākamajā vasarā fotogrāfs uz kapusvētkiem jau mērķtiecīgi devies katru nedēļas nogali, un gluži nejauši atklājis, ka teātra vajadzībām līdzīgus ceļus mēro arī aktieris Gundars Āboliņš.

Mārtiņš Grauds atzīst, ka Alvja Hermaņa iecerētā izrāde Jaunajā Rīgas teātrī devusi negaidītu papildu impulsu viņa projektam, mudinot uzņemt vēl vairāk fotogrāfiju:

''Interesanti. Tas ir unikāls gadījums, ka ap 400 fotogrāfiju divas stundas uz skatuves rāda viens no Eiropas labākajiem teātriem - kur nu vēl labāku izstādi var vēlēties!''

Lai gan kapusvētku dokumentēšanai Mārtiņš Grauds jau vairākus gadus kā pielicis punktu, viņš joprojām ar lielu sirsnību runā par fotogrāfijās iemūžinātajiem vīriem un sievām. Skaidrojums – top grāmata par kapusvētkiem – apmierinājis visus kameras iztrūcinātos.

''Ir skaidrs: ja tradīcija ir izdzīvojusi vairākus simtus gadu - kapusvētki būs! Kamēr mēs būsim, kamēr mēs spēsim pastaigāt, iesim uz kapiem un apciemosim savus tuviniekus. Man ir optimistiska sajūta par to tradīcijas turpinājumu,'' secina fotogrāfs Mārtiņš Grauds.

Pati grāmata silti dzeltenos vākos radīta kā bilžu albums. To papildina Ineses Zanderes intervijas ar Mārtiņu Graudu un Alvi Hermani, kā arī vērtīgas esejas par kapusvētku fenomenu. To autori ir folkloriste Janīna Kursīte, literatūrvēsturniece Ilona Miezīte, sociologs Tālis Tisenkopfs, filozofe Māra Mellēna un rakstnieks Andris Akmentiņš.

Apgāds „Neputns” grāmatu „Kopā kapos” prezentēs ceturtdien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti