Dienas ziņas

Jaunjelgavas novads vienojas lāpu skrējienā

Dienas ziņas

Patriotisms nav vārdi, bet darbi

Iznākusi virtuālā ceļojuma grāmata pa Aizputi

Fotoalbums «Aizpute. Pagātne un tagadne» - vēstījums nākotnei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Tas nav ceļojums pagātnē, bet gan vēstījums nākotnei, tā par savu ilggadīgo darbu pie Aizputei veltītās grāmatas - fotoalbuma teic tās autori, fotomākslinieks Varis Sants un Rīgā dzīvojošais aizputnieks Ivars Silārs. Tas ir unikāls izdevums, kurā skatāmi mazpilsētas skati senajās pastkartēs un  to pašu vietu  fotogrāfijas mūsdienās, kas papildinātas ar līdz šim nepublicētām vēsturiskām liecībām.

Fotografēt Aizputes namus, ielas laukumus, kas attēloti senajās pirmskara laika pastkartēs, esot bijis gan jauns izaicinājums, gan vērtīga pieredze, atzīst fotogrāfs Varis Sants. Darba process prasījis precizitāti un pietāti pret vēsturisko materiālu. Lai piefiksētu tos pašus skatu punktus, kas redzami senajās bildēs, talkā ņemtas gan datortehnikas iespējas, gan lielformāta izdrukas.

"Bieži vien es dabūju atgriezties trīs, četras reizes pie katras no tām atklātnēm. Tāpēc, ka reizēm nebija tieši precīzi tas pats laiks, tā pati ēna uz to pašu pusi vai mākoņi līdzīgi. Tik perfekti jau nesanāca visās vietās. Var jau būt, ka tas ir labi, ka tās bildes nav kā kopijas," saka Varis Sants.

Grāmatā aplūkojami 72 seno pastkaršu un mūsdienu fotogrāfiju pāri, kas aizved virtuālā ceļojumā pa Aizputi. Pie katra no tiem - vēsturisks apraksts par attēlā redzamajām ēkām, to īpašniekiem un notikumiem.

Skurpolozai vēstures izpētei Latvijas Valsts un privātajos arhīvos 11 gadus veltījis Rīgā dzīvojošais aizputnieks Ivars Silārs. "Pats galvenais atrast to vissenāko liecību, to, ko neviens līdz šim nav publicējis," norāda Ivars Silārs.

To, ka šādas vēsturiskas grāmatas iznākšana ir sen gaidīta, liecina necerēti lielā aizputnieku interese.152 lappušu biezais izdevums turpat tiek skatīts un pētīts.

"Ir liela gandarījuma sajūta par labi padarītu darbu. Tas ir viens - darīt lietu, kas svarīga sev, bet redzēt, ka šis darbs ir svarīgs arī citiem, tas ir divtik liels prieks," teic Jolanta Berga, idejas autore, Aizputes novadpētniecības muzeja vadītāja.

Grāmata - fotoalbums "Aizpute. Pagātne un tagadne" izdota 3000 eksemplāru. Kā uzskata autori, tas nav ceļojums pagātnē, bet gan vēstījums nākotnei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti