Kultūras ziņas

"Komūna" Nacionālajā teātrī piedzīvo pirmizrādi

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Pirmizrāde satīriskajai komēdijai "Ūdens garša"

FOTO: Uz lielajiem ekrāniem nonāk Matīsa Kažas satīriskā komēdija «Ūdens garša»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pirmizrādi piedzīvojusi un no 8. aprīļa uz lielajiem ekrāniem skatāma režisora Matīsa Kažas otrā spēlfilma, kas uzņemta vienā kadrā. Satīriskā komēdija "Ūdens garša" vēsta par noslēpumainu "Ūdens māju", kas cilvēkus ārstē ar strukturētu ūdeni un kuru vada kāds Meistars, kas prot izstāstīt īsto patiesību. Un to visu izmeklē kāda žurnāliste, kuras meita iepinas ūdens mājas tīklos.

Režisoram Matīsam Kažam iepaticies uzņemt filmas vienā kadrā, kas prasa milzu koncentrēšanos un saspēli no visas radošās grupas, īpaši – kinooperatora Aleksandra Grebņeva. Pirmizrādi piedzīvojusī satīriskā komēdija "Ūdens garša" apvieno gan kino, gan teātra elementus.

"Tas ir viena kadra stāsts tāpat kā [filma] "Kino un mēs", tikai šis ir daudz sarežģītāks, pirmkārt, tāpēc, ka operators izmanto "zoom" objektīvu, kas nozīmē, ka viena kadra ietvaros ir iespēja mainīt plānus, pietuvinoties attālinos. Otrkārt, mums ir 23 dekorācijas 2 paviljonos, kas atrodas dažādās Rīgas vietās un pārbrauciens visam pa vidu. Iespējas kļūdīties ir uz katra stūra, un filmu mēs nofilmējām tikai pēdējā filmēšanas dienā no piecām, jo šāda veida strādāšana pieprasa maksimālu koncentrāciju no visiem departamentiem. Ja kāds pieļauj kļūdu, tad tā ir atgriešanās uz pašu sākumu un visa tā stunda un četrdesmit piecas minūtes ir jāfilmē vēlreiz," izaicinājumus, strādājot pie filmas, ieskicēja Matīss Kaža.

"Ūdens garša" apspēlē cilvēku vājības, tiekšanos pēc brīvības un  pakļaušanos kāda harismātiska Meistara manipulācijām. Ivetas Poles atveidotā žurnāliste pēta noslēpumainu organizāciju "Ūdens mājas" un to, kas slēpjas aiz miljonu vērtā projekta, kur cilvēki sevi attīra ar īpaši strukturētu ūdeni. Aktiera Viļa Daudziņa par Meistaru dēvētais varonis prot iestāstīt, kā pareizi dzīvot, pakļaujot cilvēkus vājuma brīžos.

"Šī psiholoģiskā kombinācija mums visu laika ir redzama kaut vai pie austrumu kaimiņiem, tur arī ir viens harismātisks cilvēks, kuram ir desmitiem miljonu sekotāji, kuri ir pilnīgi pārliecināti, ka tas, ko viņš saka, ir labi, ka viņi tiek celti augšā no ceļiem," salīdzinājumu piedāvāja Vilis Daudziņš. "Droši vien Ukrainas konteksts iedod tam vēl vienu dimensiju – par domāšanu, nedomāšanu vai klausīšanu, piekrišanu kādiem strāvojumiem vai virzieniem. Tāpēc vienmēr jābūt ar atvērtu sirdi un atvērtām smadzenēm, atvērtu prātu, uzmanīgi un analītiski jāskatās uz to, kas pasaulē notiek un kāda veida ūdeni tev piedāvā."

Filmas scenārijs tapa režisora sadarbībā ar visiem aktieriem, filmēšanas ainas radot improvizācijas procesā.

"Es ļoti ceru, ka filmu var nolasīt ne tikai vienā virzienā, ka viss, kas dzīvē tiek piedāvāts, ir slikti, tā ir tā viltīgā vieta. Vienmēr ir bijuši cilvēki, kuriem, nonākot zemākā dzīves posmā, ir bijusi vajadzīga palīdzība, un vienmēr kāds to piedāvā. Un ne vienmēr tā ir laba ideja, bet ne vienmēr tā ir slikta saknē, – ar labām idejām var izdarīt gan labas, gan sliktas lietas," sprieda aktieris Jānis Skutelis. "Tas mani ieinteresēja šajā stāstā, ka nekas tur nav viennozīmīgi un daudzas lietas no mūsu Meistara teiktā labas izklausās, bet tad, kad samiksē kaut ko labu un patiesu ar kaut ko savtīgu, tad viss kas var dīvains sanākt."

No 8. aprīļa filma "Ūdens garš" tiek izrādīta kinoteātrī "Forum Cinemas".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti