Rīta Panorāma

Jāņa Kupča personālizstāde Porcelāna muzejā

Rīta Panorāma

Dienu pirms "Baltijas ceļa" gadadienas notiks gājiens gar Baltkrievijas robežu

Fotoizstāde "Deklarācijai "Par Latvijas neatkarības atjaunošanu" 30"

FOTO: Pie Brīvības pieminekļa atklāta neatkarības atjaunošanas trīsdesmitgadei veltīta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

20. augustā pie Brīvības pieminekļa Rīgā atklāta fotoizstādi, kas veltīta Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas trīsdesmitgadei.

Šogad aprit 30 gadi kopš Latvijas PSR Augstākā Padome 1990. gada 4. maijā pieņēmusi deklarāciju “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu”. Neatkarības deklarācijas pieņemšanai bija izšķiroši svarīga iekšpolitiska un ārpolitiska nozīme, tas bija būtisks pagrieziena punkts neatkarības atjaunošanas procesā.

Izstādes apmeklētāji dalās ar redzēto
00:00 / 01:02
Lejuplādēt

Izstāde dod iespēju iepazīt Latvijas Nacionālā arhīva, kā arī Lietuvas un Igaunijas arhīvu dokumentārās liecības, kurās atspoguļoti ne tikai 1990. gada 4. maija notikumi, bet arī šis mūsu tautas liktenī izšķirošais vēstures brīdis citu trešās Atmodas notikumu kontekstā, kuri Neatkarības deklarācijas pieņemšanu padarīja iespējamu.

4. maijs pirms 30 gadiem palikusi atmiņā kā mūža svarīgākā diena. Tā 20. augustā pie Brīvības pieminekļa atcerējās gan bijušie deputāti, gan arī tobrīd Augstākās padomes (AP) namā strādājošie fotogrāfi.

“Nekas nav izplēnējis atmiņā, un tā doma ir, lai to pēc iespējas vairāk uzzina jaunā paaudze. 30 gadi ir pietiekošs laiks, lai no zīdaiņa kļūtu par pieaugušu cilvēku,” norādīja AP deputāts Georgs Andrejevs.

Augstākās padomes deputāti cer, ka izstāde palīdzēs labāk saprast mūsu valsts vēsturi. Arī arhīvu darbinieki aicina atsaukties to dienu aculieciniekus.

“Kas mani iepriecina, ka, braucot uz skolām, tagad ir roku mežs, bērni ir informēti, bet sevišķi jauniešiem gribu teikt, ka, ja mēs to nebūtu izdarījuši, pie mums būtu Baltkrievija,” uzsvēra AP deputāte Velta Čebotarenoka.

Izstādes atklāšanā 20. augustā pulksten 13.00 klātesošos uzrunāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība), Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietniece Latvijas valsts simtgades jautājumos Selga Laizāne, Latvijas Nacionālā arhīva direktore Māra Sprūdža, viens no Neatkarības deklarācijas autoriem Aivars Endziņš, fotogrāfs Gunārs Janaitis un 4. maija deklarācijas kluba prezidente Velta Čebotarenoka.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti