Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Gadsimta lieciniece. Satikšanās ar Valentīnu Freimani

Spēles ar vēsturi filmā "Gads pirms kara"

FOTO: Nosvinēta ilgi gaidītā filmas «Gads pirms kara» Latvijas pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pandēmijas dēļ vairākkārt atlikto Latvijas pirmizrādi beidzot piedzīvojis Dāvja Sīmaņa vēsturiskais trilleris "Gads pirms kara". Kinolente jau saņēmusi astoņus "Lielos Kristapus", tai skaitā kā labākā pašmāju filma.

"Gads pirms kara" pirmizrādes vakarā kinoteātrī "Splendid Palace" pulcēja daudz ļaužu. Filma jau izrādīta vairākos nozīmīgos pasaules kinofestivālos, un beidzot radošās komandas veikumu klātienē varēs novērtēt pašmāju kino cienītāji. Par vēsturisko trilleri dēvētā stāsta centrā ir jauna cilvēka ceļojums pa Eiropu īsi pirms Pirmā pasaules kara. Galvenais varonis savā ceļā sastop virkni pazīstamu vēsturisku personību.

"Filma iznāk laikā, kurā mēs redzam, ka tas, kas filmā domāts vairāk kā metafora vai alegorija, pēkšņi kļūst par īstenību, un tas, protams, priekš filmas veidotājiem vienlaikus ir skumji, bet, no otras puses, padara šo filmas skatīšanos savādāku," atzīmēja filmas režisors Dāvis Sīmanis.

Filma ir veidota kā Eiropas vēstures interpretācija, kas vēsta par vecās kultūras bojāeju un vienkārša cilvēka izdzīvošanu šajos apstākļos.

"Tas ir dzejolis. Filmai diagnoze, kura man viņu padara ļoti uztveramu un sabalsojas ar to veidu, kurā es pati protu izteikties. Dzejolī ir visi tēli, protams, vizuālie, kas nāk no vēstures, viņi jau neattēlo vēsturi. Viņi nav par vēsturi, jo, kāda tā ir bijusi un veidojusies, par to mēs nekad neuzzināsim. Tas, ko rakstām un rādām filmās, ir tas, kas notiek mūsu galvās un ko mēs domājam," pirmizrādes vakarā pēc filmas noskatīšanās sprieda dzejniece, rakstniece Inese Zandere.

Filmā lomas atveido čehu aktieris Petrs Buhta un tādi latviešu aktieri kā  Inga Siliņa, Lauris Dzelzītis, Ģirts Ķesteris un daudzi citi. Kā atzina kāds pirmizrādes apmeklētājs – filma nav izklaide, ko skatīties, baudot vīnu vai kafiju.   

"Viņa ir diezgan drūmi uztverama, īpaši mūsdienu paaudzei, kuri pieraduši pie visa vieglā, pie mistera Bīna jociņiem. Tad šī filma ir grūti uztverama, bet tā kā vērtība paliks Latvijas kino vēsturē," atzīmēja pirmizrādes apmeklētājs, aktieris Kaspars Pūce.

Savukārt pirmizrādes skatītājs, kinorežisors Lauris Ābele salīdzināja: "Tā savā ziņā ir kā spēle ar vēsturi – jo cilvēks ir erudītāks par konkrētiem notikumiem un atpazīst personāžus, jo tas darbs strādā vairāk uz viņu. Ja cilvēks nezina visus, ko Dāvis ir ielicis ar komandu un scenāristiem – visas šīs, nosauksim par "Lieldienu olām", kas ir atstātas noslēptas, tad protams, kaut kādā ziņā tas darbs strādā mazāk."

Latvijas kinoteātros filma būs skatāma no 15. aprīļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti