Kultūras ziņas

Stāsti par holokaustu pasaules kino

Kultūras ziņas

Reperis Ozols uz skatuves ar Latvijas Radio bigbendu

Multimediāla dejas izrāde "Latvju zīmēs rotāties"

FOTO: Multimediālā dejas izrāde «Latvju zīmēs rotāties» nonāk uz lielajiem ekrāniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pirmizrādi uz lielajiem kinoekrāniem piedzīvojusi multimediāla dejas izrāde "Latvju zīmēs rotāties" ar vairāk nekā 600 dejotājiem. Ierastā stadiona vai skatuves vietā deju raksti kārtojas digitālajā vidē, saplūstot mūsdienu tehnoloģijām ar tautas tradīciju, deju rakstiem, animāciju un montāžas iespējām.

Videoizrāde "Latvju zīmēs rotāties" ir horeogrāfes un dejotājas Dagmāras Bārbales iedvesmots un pandēmijas laikā īstenots jaundarbs, kas iedzīvina latvju rakstu zīmes uz lielā ekrāna "Zoom" laikam raksturīgā lodziņu vizuālā estētikā ar vairāk kā sešsimt dejotājiem.

"Latvju zīmes ir ļoti spēcīgas, bet tās ir arī ļoti skaistas un ļoti dzīvas, un tas, ko mēs esam paveikuši šajā darbā, ir tas, ka mēs šo zīmi esam iedzīvinājuši, ieliekot katrā mazajā kvadrātinā, katrā mazajā rāmītī dzīvu cilvēku, ar dzīvu enerģiju, ar mīlestību, ar dzīvesprieku, ar enerģiju, ar jaudu," skaidroja horeogrāfe Dagmāra Bārbale.

Horeogrāfe Dagmāra Bārbale radījusi 13 jaunus deju rakstus, pēc viņas atrastajiem tautasdziesmu vārdiem Mārtiņš Miļevskis sakomponējis visas dziesmas. Radošajā komandā ir arī režisors Reinis Suhanovs, vokālo aranžējumu autore Laura Leontjeva, videomākslinieks Kaspars Blūms un skaņu režisors Kaspars Bārbals, kurš par projektu sacīja: "Tas, protams, ir mūsu ieguvums, ka nav īsti ar ko salīdzināt – tā nav īsti videofilma, tas nav īsti koncerts, bet tās emocijas ir visnotaļ lielas, un man tās emocijas, kad Dagmāra sāka veidot zīmējumus nevis horizontāli, bet vertikāli, man pirmais iespaids nedaudz atgādināja Daugavas stadiona deju koncertus un to kopābūšanu, un sajūtas, kas virmo gaisā, un es ceru, ka skatītāji kaut ko līdzīgu varēs sajust."

"Kaut kādā ziņā šis ir eksperimentāls darbs.

Eksperimentāls – pat tā kā valstiski apskatīties, vai mēs varam tautas dejas iznest arī kinoekrānos, jo mēs esam pieraduši viņas redzēt kultūras namos, Dziesmu un deju svētkos, bet kinoekrānos mēs vēl neesam viņas skatījušies. Tāpēc mums būs interesanti dzirdēt cilvēku domas, vai šim konceptam ir arī nākotne ilgtermiņā?" atzīmēja video režisors Reinis Blūms, atzīstot arī: "No videomākslinieka tiek prasīta liela pacietība. Ja tev nāk 600 dejotāji 3 mēnešu garumā, katrs no viņiem ieraksta stundu garu materiālu ar savām dejām, tad tev vajadzīga milzīga pacietība, lai pēc tam ar to visu materiālu tiktu galā."

Multimediālā dejas izrāde kļūs paliekošu laikmeta zīmi laikā, kad katram dejotājam bija piespiedu izvēle – turpināt dejot digitālajā vidē, bet kolektīvu vadītājiem jāmeklē radoši izaicinājumi, kā saturēt kolektīvu un nepārraut tautas deju tradīciju.

Nu darbu novērtēt paspējuši pirmie skatītāji.

"Es laikam biju vienīgā, kas šobrīd zālē bļāva "Atkārtot!". Man ļoti patika, tas bija kaut kas savdabīgs, interesants, nepieredzēts, neizdzīvots, un tas lika domāt, ka mums ļoti, ļoti trūkst šīs dejas. Dagmāra ir super zelta gabaliņš, viņa ir kaut kas jauns mūsu deju pasaulē, urrā viņai!" uzsvēra Siguldas jauniešu deju kolektīva "Vizbulīte" vadītāja Indra Ozoliņa.

"Man ik pa laika bija tādas skudriņas, man šķiet, ka man vēlreiz jānāk skatīties, jo tagad savās dejās es skatījos: kur es esmu, kur es esmu? Bet tik un tā tās skudriņas! Un arī citu darbus beidzot redzēt!" sacīja VEF Kultūras pils TDA "Gatve" dejotāja Karīna Karnīte.

"Bija ļoti interesanti, gribējās aplaudēt pēc katras dejas, gribējās ar kājām dejot līdzi, es domāju, ka mēs esam lieli malači, jo, kā tas viss tapa mums pašiem dažādās interesantās vietās: patiltē, sliktos laikapstākļos, bet mēs to izdarījām! Un tas bija tas mirklis, kad mēs varējām noturēties kopā!" atzīmēja VEF Kultūras pils TDA "Gatve" mākslinieciskā vadītāja Gunta Raipala.

Savukārt Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte vērtēja: "Vērtīgākais ir, pirmkārt, cilvēks, jo, neskatoties uz visām grūtībām, kas mūs ir skārušas pandēmijas laikā, mēs šajā izrādē redzējām, ko iespēj cilvēka griba nepadoties, – ja cilvēkam ir radoša dzirksts, tad viņam atsaucas citi. Un, kā mēs redzējām, tik ārkārtīgi liela cilvēku grupa – Latvijas jaunākās paaudzes spēcīgākie dejotāji kopā ar mūziķiem, tehnoloģiju cilvēkiem un idejas autori Dagmāru Bārbali – šo visu salika kopā. Es esmu tik emociju pārņemta, ka ir pat grūti runāt, bet es domāju, ka tas mūs visus uzlādēja, un es ceru, ka šī izrāde iegūs labu atsauksmi mūsu sabiedrības vidū, un domāju, ka tai ir arī ceļš ārpus Latvijas robežām."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti