FOTO: LTV dokumentālās filmas «Aktrise un laiks. Vija Artmane» pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

21.augustā leģendārajai aktrisei Vijai Artmanei apritētu 90. Tieši aktrises dzimšanas dienas vakarā trešdien, 21.augustā pirmizrādi kinoteātrī “Splendid Palace” piedzīvoja Latvijas Televīzijas dokumentālā filma “Aktrise un laiks. Vija Artmane”. Tas vienlaikus bija arī kinoteātra “Splendid Palace” sezonas atklāšanas seanss. Klātesot aktrises ģimenei, Latvijas teātra un kino zvaigznēm un filmas radošajai un tehniskajai komandai, režisores Agitas Cānes-Ķīles un scenārija autores Dairas Āboliņas jaunākais kopdarbs tika novērtēts ar stāvovācijām.

Atklājot pirmizrādes seansu, filmas scenārija autore Daira Āboliņa norādīja, ka aizvadītajā naktī gulēts ir tiešām maz, jo pirmizrādes stress darījis savu – līdz pat pēdējam brīdim autores pārdomājušas, ko filmā iekļaut, ko atstāt aiz kadra. Viņa pauda, ka “Aktrise un laiks. Vija Artmane” ir interpretācija par to zelta paaudzi, ko pārstāvēja Artmane, un tā ir tikai viena no versijām. Daira cer, ka citi autori būs gatavi piedāvāt arī savas interpretācijas.

“Nāciju stiprina leģendas, tās ir no svara. Amerikas vēsture nav tik sena kā citām valstīm, bet, pateicoties leģendām, tā ir varena,” pauda leģendārais kinorežisors Jānis Streičs.

Viņš pateicās filmas autorēm, sacīdams, ka ar šo veikumu arī Daira Āboliņa un Agita Cāne-Ķīle stiprina Latvijas nāciju.

Filmā ietverti unikāli, iepriekš nekur nepubliskoti kadri no aktrises ģimenes arhīva – ģimene LTV filmēšanas grupai uzticējusi unikālu 8 mm lentu arhīvu, ko uzņēmis gan Artmanes dzīvesbiedrs Artūrs Dimiters, gan pati Artmane. Daļa šo video fragmentu par Artmanes ceļojumiem, ballītēm un ģimeni skatāmi arī aktrisei veltītajā sadaļā LSM.lv. 

Pēc filmas lūgtie viesi saviesīgā gaisotnē pārrunāja redzēto un atminējās Viju Artmani, arī kultūras ministrs Nauris Puntulis atzinīgi izteicās par filmu un ar ziediem apsveica filmas autores. 

Filma ir mēģinājums saprast un saklausīt aktrises atklātības mirkļus un mēģinājums sajust, ko nozīmēja dzīvot Vijas Artmanes dzīvi. Viņa bija liela personība un liela aktrise – pielūgta, apbrīnota un apskausta. Piedzīvojusi visu, ko sniedz un paņem slavas nasta, bet mūža otrajā pusē saskārusies ar dzīves medaļas otru pusi – novecošanas traģiku un trūkumu. No jaunas ģimnāzistes baltā kleitā ar lentu matos un Džuljetas līdz Džūlijai Lambertei, Anglijas karalienei, Pīķa dāmai un rūpnīcas priekšniecei parūkā, bet galu galā – arī nabagmājas komendantei. Aktrise ir sava laika atspulgs gan skatuves tēlos, gan publiskajā un privātajā dzīvē. Dokumentālajā filmā “Aktrise un laiks. Vija Artmane” par aktrisi stāsta viņas ģimene, laikabiedri un dokumentāli materiāli – ne vien izrāžu un interviju ieraksti, bet arī ģimenes arhīva materiāli. Filmu veidojusi Latvijas Televīzija – režisore Agita Cāne-Ķīle, scenāriste Daira Āboliņa, operators Edgars Bite, producenti Ieva Rozentāle un Artis Dobrovoļskis.

Dokumentālās filmas “Aktrise un laiks. Vija Artmane” televīzijas pirmizrāde – 24.augustā plkst.21.25 LTV1, bet kinoteātrī “Splendid Palace” iespējams noskatīties arī 22. un 23.augustā. Biļetes – kinoteātra kasēs.

Sabiedrisko mediju portālā LSM.lv ir pieejama Vijai Artmanei veltīta sadaļa, kur publicētas plašākas intervijas ar tiem, kuriem bija gods pazīt lielo aktrisi, privātā arhīva video un foto materiāli, kā arī filmas veidotāju stāsts par filmas tapšanu

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti