Dienas ziņas

Atbalsta ārkārtējās situācijas izsludināšanu

Dienas ziņas

K. Zāles pēdējais piemineklis atguvis sākotnējo veidolu

Brīvības piemineklis fotogrāfijās

FOTO: Brīvības pieminekļa mūžs fotogrāfijās – izstāde Okupācijas muzejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Gandrīz kā viena cilvēka mūžs – garš, trauksmains, pieredzes un dažādu atmiņu pārpilns. Tas ir Brīvības piemineklis, kurš atklāts tieši pirms 85 gadiem un kura stāsts Latvijas Okupācijas muzejā skatāms fotogrāfiju izstādē “Brīvības piemineklis”.

Brīvības pieminekļa mūžs izstādē izstāstīts no pirmā atklāšanas brīža 1935. gada 18. novembrī līdz pēdējam oficiālajam pasākumam, kad ziedus pieminekļa pakājē nolika Francijas prezidents Emanuels Makrons.

Fotogrāfijās parādās arī politiskās aktualitātes dažādos gadu desmitos – pērnā gadsimta 40. un 50. gados, kad piemineklim nedrīkstēja tuvoties un nedrīkstēja fotografēt, tāpēc cilvēki to darīja it kā netīšām. 80. gados Brīvības piemineklis kļuva par tautas pretestības simbolu padomju varai.

Izstādes īpašs eksponāts ir atmiņu klade, kurā pērnā gadsimta 30. gadu beigās ierakstus veikuši Armijas štāba bataljona kareivji – tie karavīri, kas pilda Goda sardzes pienākumus. Te redzamais ieraksts mēnesi pēc Latvijas okupācijas vēsta – 1940. gada 17. jūlijā izbeidzām savas gaitas pie Brīvības pieminekļa kā pēdējā Goda sardze.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti