FOTO: 20 grādu salā noslēdz «Dvēseļu puteņa» sarežģītāko filmēšanas posmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

20 grādu salā februāra pēdējā nedēļā noslēdzās trešais filmēšanas posms filmai "Dvēseļu putenis". Tajā uzņemtas Ziemassvētku kauju un tām sekojošo Janvāra kauju ainas. Aukstuma dēļ tieši šis izrādījās sarežģītākais filmas uzņemšanas posms. Skarbie laikapstākļi izaicināja gan komandas, gan tehniskā aprīkojuma izturību.

Filmēšanā iesaistījās aptuveni 300 cilvēku liela komanda, ieskaitot 200 brīvprātīgos masu skatu dalībniekus, kuri varonīgi salā filmējās pat desmit un vairāk stundas no vietas, informē filmas sabiedrisko attiecību vadītāja Eva Mežīte.

Vairāk nekā 200 brīvprātīgie masu skatu dalībnieki, kuri piedalījās Ziemassvētku kauju uzņemšanā, bija atbraukuši no Ādažiem, Aizkraukles, Bauskas, Bejas, Cēsīm, Dobeles, Gulbenes, Jelgavas, Ķekavas, Kuldīgas, Lielvārdes, Liepājas, Limbažiem, Ogres, Olaines, Ozolniekiem, Pļaviņām, Preiļiem, Rīgas, Salaspils, Saldus, Smiltenes, Talsiem, Valmieras, Vecpiebalgas, Vecumniekiem un Ventspils.

Lai ziemas kara ainu filmēšana noritētu veiksmīgi, atbalstu sniedza Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki. Lai iedzīvinātu strēlnieku piemiņas vietas un iedvesmotu komandu, filmas veidotājiem bija ļoti svarīgi kauju ainas uzņemt autentiskās cīņu vietās, piemēram, "Ziemassvētku kauju muzejā” Jelgavas novada Valgundes pagasta „Mangaļos”, Tīreļu purvā un “Rīgas mežu” Ziemassvētku kauju piemiņas vietā.

"Bija būtiski parādīt to ticību un cerību, kas valdīja starp strēlniekiem, ka tieši Ziemassvētku kaujas būs izšķirošais pagrieziena punkts, un bija būtiski atainot pamatīgo gatavošanos šīm kaujām. Lai gan Ziemassvētku kaujās bija lieli zaudējumi, šo kara posmu vajag uztvert kā uzvaru," teica filmas režisors Dzintars Dreibergs.

"Dvēseļu putenis" galveno aktieru vidū ir vairāki Latvijā plaši zināmi profesionāļi, piemēram, Vilis Daudziņš, Ivars Krasts un Gatis Gāga, Mārtiņš Vilsons, Rēzija Kalniņa, Raimonds Celms, Jēkabs Reinis, Ieva Florence un citi. Galveno varoni filmā atveido sešpadsmit gadus vecais Oto Brantevics no Turlavas.

Filma tiek uzņemta pēc Aleksandra Grīna romāna motīviem. “Dvēseļu puteni” uzņems četros posmos. Pirmos divus posmus filmēja no 2017. gada maija līdz jūnijam un no septembra līdz oktobrim, bet trešo un ceturto posmu filmē 2018. gada janvārī un maijā. Filmas pirmizrāde būs 2019. gada 11. novembrī – tieši 100 gadus pēc latviešu strēlnieku izcīnītām Brīvības cīņām. Lielāko daļu filmas izmaksu sedz valsts.

Filmas komandu veido 90 kino profesionāļi no Latvijas un ārvalstīm – režisors un producents Dzintars Dreibergs, galvenais operators Valdis Celmiņš, Rīgā dzimušais scenārists un Ņujorkas Universitātes profesors Boriss Frumins, komponiste un prestižās "Emmy" balvas laureāte Lolita Ritmanis, "Casting Bridge" aktieru atlases režisore Gunita Groša, galvenais mākslinieks Juris Žukovskis, galvenā kostīmu māksliniece Sandra Sila, galvenā grima māksliniece Dzintra Bijubena.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti