Dienas ziņas

Krēslinieku muzeju apbalvo ar Latviskā mantojuma zīmi

Dienas ziņas

No tiešmaksājumiem ieturēs nodevu

Liepājas tautas foto studijai - 55

«FOTAST pasaule» plus «Liepāja atbalsojas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Liepājā atklāta izstāde „FOTAST pasaule". Tas ir veltījums Liepājas fotostudijas 55. jubilejai. Šoreiz izstādei izvēlēti darbi, kuri nav guvuši prestižus apbalvojumus, bet kuri ir īpaši tuvi pašiem fotogrāfiju autoriem. Vienlaikus šai izstādei Liepājas Latviešu biedrības namā skatāma arī fotogrāfijas, kas veltītas aizvadītajiem XXV Vispārējiem Dziesmu un XV Deju svētkiem.

„„FOTAST pasaule" – tā ir atsevišķa pasaule. Fotogrāfi, tāpat kā aktieri un dziedātāji, viņi dzīvo savās kosmiskās vīzijās, kosmiskā pasaulē. Katram ir savs redzējums, stils, mīļākais darbs,"  - tā Liepājas foto studijas vadītājs Jānis Vecbrālis īsumā raksturo tapušās izstādes ideju. 55. jubilejas izstādē katram foto studijas biedram bija iespēja izstādīt vienu fotogrāfiju. Bijušais fotostudijas vadītājs Varis Sants izvēlējies darbu no sērijas „Kartupeļu talka". Autors iecerējis atgriezties pie šiem darbiem, jo vēl ir daudzi apstrādājami negatīvi, kuri atmostas katrs savā laikā. Talka latviešiem ir īpaša.

"Talkas jēdzienu nevar izskaidrot  nevienam, ja mēs mēģinām cilvēkiem iztulkot citās valodās, tad neviens cits nesaprot, ko nozīmē talka, tāpēc man tas patīk. Runājot par to automašīnu [redzamo bildē], - es biju ar tādām automašīnām kādreiz braucis, arī kārtojis vadītāja apliecību. Tas ir GAZ 52, kuram nav ātrumkārbā sinhronizators un divreiz sajūgs jāspiež. Tad, kad viņi redzēja, ka es ar tādu māku braukt, ka es arī stiepju pār muguru maisus, viņi mani pielaida tik tuvu, ka ļāva fotografēt.  Laucinieki bieži vien ir strupi. Tas ir fotografēts Lažas pagastā," skaidro Varis Sants.

Savukārt Liepājas jūrmalā fiksētu foto mirkli izstādei izvēlējusies fotostudijas biedre Līga Evaldsone. Viņa foto studijā darbojas trīs gadus:

"Fotostudija dod iespēju komunicēt. Dod iespēju satikties ar domu biedriem. Ja esmu strupceļā, netieku tālāk, kā man darīt, foto studijas biedri dod šo iespēju."

Vienlaikus ar izstādi „FOTAST pasaule" Latviešu biedrības nama foajē zālē ierīkota vēl viena fotogrāfiju ekspozīcija. Tā stāsta par vasarā notikušajiem XXV Vispārējiem Dziesmu un XV Deju svētkiem Iemūžināt fotogrāfijās šo svētku gaisotni bija akreditēti arī seši Liepājas Tautas fotostudijas dalībnieki – Irina Tīre, Vineta Jaunzeme, Laila Dūne, Agris Klestrovs, Modris Helds un Pēteris Gertners, kurš stāsta:

"Pateicoties Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra vadībai, kas piekrita finansēt šo otro izstādi, atlasījām no daudziem tūkstošiem vairākas bildes lielajam formātam, kā arī daudzas reportāžas bildes. Ne visi ir bijuši Dziesmu svētkos, skatoties šīs bildes, var just to smeķi."

Dziesmu un deju svētku izstādei dots nosaukums „Liepāja atbalsojas", tā Liepājas Latviešu biedrības namā būs skatāma līdz 1. decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti