Filmu nozare nākamajam gadam ieguvusi nepilnu miljonu latu lielāku finansējumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nākamajam gadam filmu nozare Latvijā ieguvusi par nepilnu miljonu latu lielāku finansējumu nekā šogad, pastāstīja Latvijas filmu nozares informācijas vadītāja Astra Spalvēna.

"2013.gadā filmu nozarē pieņemti vairāki būtiski lēmumi, kas ietekmēs nozares attīstību 2014.gadā un arī turpmāk. Būtiskākās izmaiņas skar filmu nozares finansējumu, kas no 776 713 latiem 2013.gadā palielināts uz 1 794 213 latiem 2014.gadā," pastāstīja Spalvēna.

Šogad Nacionālais kino centrs izsludinājis divus konkursus par valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanu ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā, kurā līdzfinansējumu ieguvuši pieci projekti. Projekts "Dēls" ir Latvijas producentu studijas "Boheme International" un Krievijas kopproducenta "Amalgama Studio" ceturtais kopīgais projekts, savukārt projektu "Mantojums" studija "Boheme International" kopproducēs kopā ar Krievijas producentu studiju "Ivan". Vēl atbalstīts Latvijas studijas "Tal Filma" un Krievijas kompānijas "Trogir Prodakšn" iesniegtais projekts "Bēgļi", "Mistrus Media" projekts "Ar rudeni sirdī" un Vides filmu studijas projekts "Radviliāda".

Konkursu mērķis ir atbalstīt ārvalstu filmu uzņemšanu Latvijā, vienlaikus veicinot gan filmu profesionāļu nodarbinātību un konkurētspēju, gan kopējo Latvijas ekonomikas un radošo industriju attīstību. Līdzfinansējums var tikt piešķirts filmu projektiem, kas daļēji vai pilnībā tiek īstenoti Latvijas teritorijā un kurus kā pakalpojumus vai kopražojumus realizē Latvijas filmu producents. Līdzfinansējumu var piešķirt tikai tad, ja ārvalstu filmas uzņemšanā tiek izmantoti tikai Latvijā reģistrētu fizisko vai juridisko personu pakalpojumi.

Nākamgad Nacionālais kino centrs iecerējis sākt papildu finansējuma piesaisti Latvijas simtgades filmu programmai. Tāpat plānots veicināt sadarbību ar Latvijas Televīziju, veicinot sabiedriski aktuālu filmu veidošanu un filmu kopprodukcijas ar televīziju, kā arī veicināt Latvijas filmu jaunrades pieejamību dažādos izplatīšanas veidos – kinoteātros, kultūras namos, TV, tiešsaistē, starptautiskos festivālos, latviešu diasporās ārvalstīs un citur. Paredzēts darbs arī pie 30 Latvijas kultūras namu digitalizācijas projekta turpmākas virzības Latvijas kultūras, tostarp filmu kultūras, pieejamībai Latvijā.

Spalvēna atgādināja, ka nākamgad ar filmu nozari Latvijā saistīti vairāki nozīmīgi notikumi. Notiks vairāki filmu nozares pasākumi Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada ietvaros: "Rīgas kino", Latvijas filmu maratons un citi pasākumi. Nākamgad Rīgā notiks arī Baltijas Jūras dokumentālu filmu forums, Rīgas Starptautiskais kino festivāls, kā arī Eiropas Kinoakadēmijas balvas ceremonija Rīgā un ar to saistītie starptautiskie kino industrijas pasākumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti