Filmu «Mēs gribējām izmainīt pasauli» demonstrēs Varšavas kino festivāla konkursā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Varšavas kino festivāla konkursa programmā demonstrēs Aijas Bley dokumentāli muzikālo filmu “Mēs gribējām izmainīt pasauli”, informēja filmas pārstāvji.

Filmas pirmizrāde Latvijā notika Nacionālā kino centra rīkotajā 4. maija Latvijas filmu maratonā, kas šogad norisinājās tiešsaistē – portālā filmas.lv, un tās pirmais seanss Varšavā būs filmas pirmizrāde kinoteātrī.

Aijas Bley dokumentāli muzikālajā filmā “Mēs gribējām izmainīt pasauli” leģendārās pankrokgrupas “Inokentijs Mārpls” mūziķi Dambis (Raimonds Lagimovs) un Skrips (Ivo Stankevičs), kā arī mūzikas apskatnieks Uldis Rudaks nosvin apaļu jubileju un apcer, vai palikuši uzticīgi saviem jaunības dienu ideāliem.

“Kad Aija izvēlējās mūs par varoņiem, mums nebija skaidrs, kā viņa mūsu stāstus savilks vienā veselumā,” atklāja Uldis Rudaks. Filmēšanas laikā gan bijis apnicīgi, ka seko kamera, taču jau tad gan Rudakam, gan Dambim, “radusies pārliecība, ka filma sanāks. Pateicoties pieredzei, Aija ir pratusi bez žēlastības izgriezt daudz materiāla, kas šķita foršs, un izveidot koncentrētu stāstu, ne to izstiept garumā.”

“Ja būtu iespējams norobežoties no tā, ka uz ekrāna redzi sevi, kurš varbūt ne tā izskatās vai kaut ko ne tā pateica,” stāsta Rudaks, “iespējams, es filmu vērtētu savādāk, bet kopumā man šķiet, ka ir izdevies.

Tā atklāj triju “easy living” un ne uz karjeru orientētu cilvēku stāstus.

Mūs visus jau vairāku gadu desmitu garumā vieno rokenrols, bet šodien mēs, iespējams, varētu būt cits citu papildinošs trio, kur Dambis būtu tas praktiskākais un apdomīgākais, kas savus plānus perina lēni un ļauj tiem nobriest, pirms strēbt karstu; Skrips savā muzikālajā jomā ir profesionālākais, bet attieksmē pret dzīvi – filozofiskākais; bet es, kā jau tam visam līdzi sekojošs skribents, to visu aktīvi novēroju un pierakstu, protams, mēģinot notikumu gaitā radīt visādas intrigas un piedzīvojumus, bet, ja arī tas nesanāktu, parūpētos par visādiem izskaistinājumiem un pārspīlējumiem savos stāstos, jo kādam taču ir jāpadara tā vēsture aizraujoša.”

Filmas “Mēs gribējām izmainīt pasauli” režisore Aija Bley ir veidojusi gan dokumentālās, gan animācijas filmas un kopš 2010. gada pievērsusies arī fotogrāfijai. Filmas operators ir Dainis Juraga, producente – Marta Bite.

Varšavas kino festivāls dibināts 1985. gadā un savās programmās iekļauj visu žanru filmas no visas pasaules. Šogad festivāls notiks nevis tiešsaistē, kā to izvēlējušies darīt daudzu kino festivālu organizatori, bet kinoteātrī. Filmu “Mēs gribējām izmainīt pasauli” demonstrēs trīs seansos: 14., 15. un 16. oktobrī, un Varšavā to pārstāvēs gan filmas režisore Aija Bley, gan Uldis Rudaks. Varšavā izrādīs arī Latvijas studijas “VFS Films” līdzproducēto dokumentālo filmu “Lēciens” (režisore Giedre Žickīte) un Ilzes Burkovskas-Jakobsenas dokumentālo animācijas filmu “Mans mīļākais karš”.

Latvijā filmu iespējams noskatīties producentu studijas “On the Road” “Vimeo” straumēšanas platformā un “Shortcut”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti