Filmu maratonā Latvijas pirmizrāde arī Lietuvas simtgades filmai par specvienību «Delta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Viens no šīs dienas tradicionālā Filmu maratona īpašajiem notikumiem būs Lietuvas simtgades dokumentālās filmas "Zoodārzs Delta" pirmizrāde Latvijā. Filma vēsta par atjaunotās Lietuvas pirmo militāro specvienību "Delta”, ko izveidoja 90. gadu sākumā un kas darbojās slepeni. Vēsturiski kadri filmā mijas ar kādreizējo karavīru atmiņu stāstiem mūsdienās, ko papildina 90. gadu datorspēļu stilistikā veidota animācija. Filma tapusi kopražojumā ar Latviju.

Filmu maratonā pirmizrāde Lietuvas simtgades filmai par specvienību «Delta»
00:00 / 04:31
Lejuplādēt
Filmas stāsts sākas ar 1990. gada 11. martu, kad gadu pirms Padomju Savienības oficiālās likvidācijas Lietuva kļūst par pirmo padomju republiku, kas sevi pasludina par neatkarīgu valsti. Tolaik nodibina arī pirmo nacionālo militāro vienību, kas darbojas slepeni kā specvienība "Delta". 

 

Komandā apvienojas pārgalvīgi un fiziski labi sagatavoti puiši, kas, līdzīgi saviem vienaudžiem visā pasaulē, saskatījušies asa sižeta cīņas filmas un grib kļūt par supervaroņiem.

Jaunās paaudzes režisors Andrius Lekavičius filmu veidojis dinamisku. Vēsturiskie un mūsdienu kadri tajā mijas ar animāciju 90. gadu datorspēļu stilistiskā. Filmas galvenie varoņi ir specvienības dalībnieki toreiz un tagad, stāsta producente Marta Bite no Latvijas puses:

"Filmā piedalās kā galvenie tēli šie karavīri, kuri tolaik bija gatavi kailām rokām stāties pretī Padomju armijas tankiem un aizstāvēt Lietuvas neatkarību. Viņi stāsta par vienības izveidošanu, kā viņi trenējās, dažādus notikumus, kas notika, un, protams, ir filmā arī tāds moments, kad mēs šos vīriešus satiekam šodien. Tas globālais konteksts ir par vīrišķību. Mūsdienās aukstā kara kontekstā, es domāju, ka ne viens vien – gan vīrietis, gan sieviete – ir uzdevuši sev šo jautājumu – ko viņi darītu, ja būtu kaut kāda riskanta situācija valstī. Tā kā tas tāds mūsdienīgs filmas konteksts."

Tā kā vienība bija slepena, katrs tās kareivis saņēma iesauku, un liela daļa no tām bija saistīta ar dzīvnieku pasauli, tādēļ arī filmas nosaukums – "Zoodārzs Delta".

"Ņemot vērā viņu rakstura īpašības un spējas, tur bija Krokodils, Krabis, Vilks, Valis, Vanags un tāpēc viņu sauca par zoodārzu. Un, kad viņi savā starpā sarunājās, nevarēja saprast, par ko ir runa, tas bija arī tāds drošības aspekts," stāsta producente.

Līdzās producentei Bitei Latvijas pusi kopražojumā pārstāv arī animācijas mākslinieks Miķelis Mūrnieks un komponists Andris Indāns, kas filmas stāstu papildina ar elektroniskās mūzikas skaņu celiņu, kas Lietuvā izpelnījies īpašu skatītāju atzinību.

"Pašā sākumā, kad man piedāvāja šo darbu, man teica, ka tā būs filma par 80. gadu Lietuvas pagrīdes scēnu, kas man šķita ārkārtīgi intriģējoši. Es atceros, kad es mācījos skolā, tad arī pie mums dibinājās šie pagrīdes karatē pulciņi, un vispār es secināju, ka es esmu laikabiedrs visiem šiem notikumiem, par ko ir filma," saka Indāns. "Mēs vienojāmies par stilistiku, ka tā ir 80., 90.gadu elektroniskā mūzika un videospēļu mūzika, un tad es uzrakstīju pulciņu ar šādiem gabaliem."

Divas no filmai radītajām kompozīcijām Andris Indāns iekļāvis arī "Gas of Latvia" jaunajā albumā "Nutcracker" jeb "Riekstkodis", kam prezentācija būs 9. maijā un kas savā ziņā arī veltīts cīņai šī vārda visplašākajā nozīmē.

Bet sestdien, 4. maijā, Lietuvas simtgades filma "Zoodārzs Delta" ar Andra Indāna mūziku piedzīvos Latvijas pirmizrādi Filmu maratona laikā.

Filmu izrādīs plkst. 15 "Splendid Palace" Mazajā zālē un pēc tās būs tikšanās ar filmas režisoru Andriu Lekavičiu, producenti Gabrieli Vaičūnaiti, kā arī vienu no filmas varoņiem – Pranu Kastecku, kam toreiz bija iesauka Kaulu lauzējs, kā arī viņa sievu Jolantu, jo arī viņu iepazīšanās stāsts ir redzams filmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti