Filmu festivālā «RojaL» uzvar poļu režisora Maceja Buhvalda filma «Laime»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc divu gadu pārtraukuma šajā nedēļas nogalē Rojā atgriezies starptautiskais kino festivāls “RojaL”. Deviņu gadu laikā tas kļuvis par tik neatņemamu pilsētas vasaras sastāvdaļu, ka arī festivāla pauzes gados jūlija beigās rojēnieši un pilsētas viesi pulcējās uz “Rojas kino brīvdienām”. Līdz ar festivāla formātu šogad atgriezies arī tradicionālais studentu filmu konkurss, kurā sacentās astoņas filmas no Baltijas valstīm un Polijas.

Filmu festivālā «RojaL» uzvar poļu režisora Maceja Buhvalda filma «Laime»
00:00 / 04:15
Lejuplādēt

Pirmais kinofestivāls “RojaL” Rojā tika sarīkots 2011.gadā, un asprātīgo vārdu spēli ar anglisko “Royal” jeb “karalisks” pamanīja ikviens pilsētas viesis, jo baltiem burtiem veidoto pilsētas zīmi “ROJA” uz festivāla laiku papildināja sarkans L. Šī tradīcija turpinās, un šogad atgriezies arī pats festivāls.

Festivāla idejas autors ir mākslinieks un animācijas filmu režisors Jurģis Krāsons. “Kad mēs pirms apmēram desmit gadiem to visu sākām, mūsu jaunajai paaudzei bija pieci, seši gadi. Tagad viņi jau ir pusaudži un prasa – kas ir, kāpēc nenotiek, vajag! Teicu: labi! Tagad viņi paši cīnās ar visām tehniskajām lietām, man ir mazliet vieglāk. Otrs, protams, ir novada iedzīvotāji –

man ir grūti Rojā ieiet veikalā, uzreiz kāds klūp krāgā: kāpēc nekas nenotiek?” stāsta Krāsons.

“RojaL” ietvaros trīs dienas Rojā un tās apkārtnē pie jūras rāda kino, spēlē koncertus un atklāj izstādes, šogad īpaši pievēršoties Baltijas mākslai. Covid-19 pandēmija mudinājusi rīkotājus pierādīt, ka kultūra var turpināties arī ierobežojumu laikā.

“Es uzskatu, ka kinofestivāls “RojaL” šovasar ir tāds pilotprojekts, kā tad mums uzvesties šādos apstākļos, ja nu tādi ieilgst. Man liekas, ka pagaidām viss ir labi. Cilvēki labi saprot, ka situācija – jā, it kā pie mums nav tik nopietna, bet nekad nezinām, kurā brīdī pēkšņi var kļūt nopietna, tāpēc cilvēki sēž ar distancēm un saprot, īpaši telpās.

Bija gadījums, kad sanāca par daudz cilvēku un viņiem nācās palūgt iziet. Viņi saprata un izgāja.

Tas mani ļoti iepriecina no mūsu cilvēku puses,” stāsta Krāsons.

Festivāla konkursam šogad atlasīja astoņas studentu filmas no Baltijas valstu un Polijas filmu skolām. Tās vērtēja kinozinātniece Zane Balčus, režisors un scenārists Ivo Briedis un žūrijas vadītājs – Latvijas kinooperatoru ģildes priekšsēdētājs Gints Bērziņš.

Viņa secinājumi gan neglaimo pašmāju jaunajiem kino veidotājiem: “Es jau otro reizi esmu šāda tipa žūrijā, un tas, kas mani atkal pārsteidz, ir tas, kā Latvijas Kultūras akadēmija uz blakus esošo kino skolu fona atpaliek.

Tāda amatieriska pieskaņa tiem mūsu Latvijas darbiem.

Protams, var jau teikt, ka finansējums – Lodzas kinoskola Polijā ir labāk ekipēta... Bet tas nav rādītājs, jo arī ar “iPhone” var uzfilmēt visu ko interesantu. Tā radošā doma tāda jēla...”

Par konkursa uzvarētāju atzīta poļu režisora Maceja Buhvalda (Maciej Buchwald) filma “Laime”, ko žūrija slavē par augsto profesionalitāti, labi izstrādāto scenāriju, operatora un aktieru darbiem. Ivo Briedis teic: šī filma izceļas ar režisora spēju nedomāt klišejās un izstāstīt lielisku stāstu.

“Man īstenībā pat nav svarīgi, kāds būs filmas iznākums. Bet tas, kā režisors spēj to pasauli ar to spozmi, saldmi, sentimentu un melanholiju visu salikt kopā... Tas ir ļoti liels kompliments, ja tu visu to spektru vari noklāt. Tas ir ļoti daudz. Manuprāt, šis konkrētais režisors var uztaisīt jebko. Dodiet tikai naudu!” vērtē Briedis.

Jauno režisoru filmas festivālā “RojaL” žūrija tradicionāli skatās kopā ar publiku un pēc tam klātienē vai tiešsaistē apspriež redzēto ar pašiem režisoriem, uzdod jautājumus un ļauj topošajiem meistariem pamatot savas izvēles. Reizēm žūrijas un publikas viedokļi mēdz krietni atšķirties, un žūrijas pārstāvji teic – šāds formāts reizēm var dot vairāk nekā pusgads kinoskolā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti