Filmu «Ausma» izrādīs festivālos Zviedrijā un Itālijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Savu šāgada programmu paziņojuši divi nozīmīgi starptautiski filmu festivāli – Gēteborgas filmu festivāls Zviedrijā un Triestes filmu festivāls Itālijā. Abu festivālu programmās iekļauta arī Lailas Pakalniņas spēlfilma “Ausma”.

Triestes filmu festivāls pirmo reizi notika 1989. gadā; īpašu uzmanību tas velta skatītāja iepazīstināšanai ar labākajām Centrāleiropas un Austrumeiropas filmām, festivāla programmās iekļaujot aptuveni 100 filmu – gan spēlfilmas un dokumentālās, gan animācijas filmas pieaugušajiem.

Triestes filmu festivāla treileris

Šogad festivāls norisināsies no 22. līdz 30. janvārim. "Ausma" izvēlēta konkursa programmai, kurā 12 filmu starpā par galveno  balvu sacentīsies vēl viena Baltijas valstu filma – lietuviešu režisores Alantes Kavaītes drāma “Sangailes vasara”.

Gēteborgas filmu festivāls ir būtiskākais Ziemeļvalstu filmu festivāls, kas notiek jau no 1979. gada un piedāvā noskatīties ne vien pēdējā gada labākās reģiona filmas, bet arī filmas no visām pasaules valstīm. Kopumā Gēteborgā ik gadu tiek izrādītas gandrīz 500 filmas, pulcējot 30 000 skatītāju un filmu veidotāju.

Šogad festivāls notiek no 29. janvāra līdz 8. februārim. "Ausma" iekļauta festivāla programmā “Vizionāri”, kurā kopumā tiks demonstrētas 16 filmas no Portugāles, Lielbritānijas, Francijas, ASV u.c. valstīm; "Ausma" ir vienīgā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu filma, kas iekļauta šajā programmā.

Baltijas valstu filmas Gēteborgas filmu festivālā nav biežs viesis, tomēr 2014. gadā tieši igauņu režisora Marti Heldes filma “Caurvējā” (In the Crosswind) Gēteborgā ieguva skatītāju balvu.

Gan Gēteborgas, gan Triestes festivāls organizē arī dažādus seminārus, sniedz topošo filmu popularizēšanas iespējas un ir nozīmīgas filmu nozares profesionāļu tikšanās vietas. Filmu "Ausma" tajos pārstāvēs arī režisore Laila Pakalniņa.

Jau vēstīts, ka Latvijas, Polijas, Igaunijas kopražojuma filmas "Ausma" pasaules pirmizrāde novembrī notika Tallinas Starptautiskajā kinofestivālā "Melnās naktis", kur tā saņēma balvu par labāko operatora darbu. Filma izpelnījās arī ievērojamu kinokritiķu  uzmanību.

Rīgā “Ausmu” vēl iespējams noskatīties kinoteātrī “Kino Bize”, kā arī kafejnīcā “Film Noir”, kas atrodas kinoteātra “Splendid Palace” telpās. Drīzumā filma skatāma arī Tukumā, Rēzeknē, Talsos, Līgatnē, Rojā, Inčukalnā u.c. Latvijas pilsētās. "Ausma" iekļauta Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balvas “Kilograms kultūras” Ziemas balsojumā un par to iespējams nobalsot līdz 16. janvāra pusnaktij.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti