Filmas veidotāji: «Zelta zirgu» var uztvert gan kā pasaku, gan meklēt filozofiskus slāņus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas atklāšanas nedēļā zīmīgs akcents būs pilnmetrāžas ģimenes animācijas filmas „Zelta zirgs” nacionālā pirmizrāde. Tā notiks trešdien bieži vien par Gaismas pili vai Stikla kalnu dēvētajā bibliotēkas ēkā.  Pēc Raiņa lugas motīviem veidotā filma ir četru valstu - Latvijas, Lietuvas, Dānijas un Luksemburgas - kopprodukcija. Starptautiskā pirmizrāde tai paredzēta nākamā gada februārī

„Labam vīnam ir jānobriest…” tāda ir filmas režisora Reiņa Kalnaeļļa atbilde uz jautājumu, kā tas nācies, ka filma tapusi teju desmit garu gadu garumā. Viņš ir jau trešais režisors, kurš iesaistījies šajā projektā, un tieši viņa aktīvā vadībā filmu izdevies pabeigt.

„Es projektā ienācu tad, kad sākās ražošana. Mums ir bijusi starptautiska komanda arī tādā ziņā, ka mēs esam darbojušies astoņās dažādās laika joslās vienlaicīgi. Mums ir cilvēki, kas strādā Luksemburgā, Lietuvā, Ukrainā, Latvijā, Krievijā, Indijā, Filipīnās un vēl vairākās valstīs,” stāsta Reinis Kalnaellis.

Animācijas filmas sižeta pamatā ir Raiņa pirms vairāk nekā simts gadiem sarakstītā luga „Zelta zirgs”. Tās galvenie motīvi - cīņa starp labo un ļauno, kurā gala vārds pieder labajam, ja vien tam nepietrūkst mīlestības, drosmes un neatlaidības, un tieši tāds ir Raiņa Antiņš. „ Antiņam ir ļoti daudz kam jāpārkāpj pāri pašam sevī un jācīnās, un, manuprāt, viņš ir varonis, kurš pat paveic pārcilvēcisko. Bet tas viss ir caur neatlaidību, jo pats būtiskākais ir pēc neveiksmēm neapstāties, bet iet tālāk uz mērķi,” saka režisors.

Antiņa vizuālais tēls filmā - blonds zēns ar zilām acīm - pilnīgi droši sakritīs ar tradicionālajiem priekšstatiem par šo tēlu. Neparastāk varbūt šķitīs tas, ka Saulcerīte būs redzama ar rudiem matiem. „Tas ir tieši arī šīs Eiropas sadarbības rezultāts, dažādo mākslinieku un kultūru sajaukumu rezultāts. Mēs esam maz centušies pieturēties pie stingri latviskām zīmēm, taču daži elementi ir izmantoti, kā, piemēram auseklīšu zīmes apģērbā un latviskas rotas un saktas,” skaidro režisors.

Lomas filmā ierunājuši un arī iedziedājuši dažādu teātru aktieri. Antiņa balss uzticēta Edgaram Kaufeldam, bet Princeses - Zanei Dombrovskai. Ļoti svarīgs personāžs filmā ir Melnā māte, ko savukārt skaniski personificēs dziedātājas Laimas Vaikules balss. Režisors skaidro šo izvēli: „Mums vajadzēja tādu dūmakaini samtainu balsi, un mēs ilgi domājām, kas tā varētu būt. Līdz beidzot pār mums nāca atziņa, ka tai būtu jābūt Laimai Vaikulei. Viņa piekrita, uzskatot to par jaunu un interesantu pieredzi arī sev, un rezultāts ir ekselents.”

Filma pieteikta kā pasaka visai ģimenei, un skaņu režisors Andris Barons domā, ka tā patiešām varētu patikt dažādu paaudžu skatītājiem: „Filmu varēs skatīties gan bērni, gan cilvēki, kas meklē Raiņa filozofiju. Jo tikpat labi filmu var uztvert kā pasaku, kā Antiņš izglābj princesi un pieveic visus ļaunos, bet tikpat labi tur var atrast dziļākus slāņus.”

Pilnmetrāžas animācijas filmas „Zelta zirgs” nacionālā pirmizrāde notiks trešdien „Stikla kalnā” - jaunajā Nacionālajā bibliotēkā. Sākot ar piektdien, 29.augustu, tā apceļos Latvijas kinoteātrus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti