Panorāma

Top filma par tēlnieku Kārli Zāli

Panorāma

G.Belēvičs aiziet no politikas

Sāk sociālās atmiņas akciju par represijām

Filmas «Melānijas hronika» ceļš pie skatītājiem sākas ar sociālu akciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

14.jūnijā apritēs 75 gadi kopš dienas, kad padomju vara uz Sibīriju deportēja Latvijas cilvēkus, kuru vienīgais noziegums bija viņu amats vai īpašums. To vairāk nekā septiņtūkstoš sieviešu vidū, kas lopu vagonos, pēc iespējas sargājot savus bērnus, devās vairāku nedēļu garajā ceļā uz Sibīriju, bija arī Melānija Vanaga. Rudenī uz kino ekrāniem nonāks viņas dzīvesstāsts – Latvijā pirmā spēlfilma par deportācijām. Bet jau 14.jūnijā īpaša akcija katram piedāvās šo Melānijas ceļu ieraudzīt savām acīm.

Ceļš uz filmas “Melānijas hronikas” pirmizrādi sāksies jau rīt ar citu neparastu projektu. Sociālās atmiņas akciju “Neuzvarama, nesalaužama, neaizmirstama”. Kad juriste un rakstniece Melānija Vanaga lopu vagonā tika vesta uz Sibīriju, piecus tūkstošus kilometru viņa mēroja trīs nedēļas.

Filmas “Melānijas hronika” radošā direktore Una Rozenbauma ar operatoru šo pašu ceļu ar vilcienu atkārtoja trīs dienās. Un visu ceļu dienu un nakti filmēja to, kas redzams pa logu. Sadarbībā ar “LMT straume”, portālu “Delfi” un sabiedrisko mediju portālu “lsm.lv” ikvienam Latvijas iedzīvotājam iespēja tiešsaistē vērot  ceļu no Rīgas līdz Tjuhtetai.

"Mēs braucām visu ceļu, ko brauca deportētie 14.jūnijā. Mēs izbraucām līdzīgi kā viņi - tikai ar vilcienu," stāsta filmas komunikācijas radošā direktore Una Rozenbauma. "Uz latviešiem Sibīrijā skatās ar apbrīnu. Mēs esam ļoti darbaspējīgi, ļoti draudzīgi un ļoti sīksti un stipri."

Projekta ietvaros arī jaunieši, kuru ģimenes piedzīvoja izsūtīšanu, tika aicināti stāstīt savus dzimtas stāstus.

Režisors Viesturs Kairišs ir pabeidzis darbu pie Latvijā pirmās spēlfilmas par deportācijām. Melānijas Vanagas un viņas dēla Aļņa piedzīvotais filmas veidotājiem nozīmēja arī lielu atbildību, jo skatītājs vēsturi mācās no filmām.

Filmā spēku nesajukt prātā un nepadoties režīmam Melānija meklē un atrod Sibīrijas dabā. Tikai tā viņa saglabā pašcieņu apstākļos, kuros daudzi citi iet bojā. Filma uz kinoekrāniem nonāks Latvijas vēsturē visnozīmīgākajā mēnesī – novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti