Rīta Panorāma

Intervija ar Aldi Gobzemu Premjera amata kandidāts (KPV LV)

Rīta Panorāma

Intervija ar Borisu Bannihu

Dokumentālās filmas "Kurts Fridrihsons" pirmizrāde

Filmas «Kurts Fridrihsons» operators: Kino ir jāgaida un jādzīvo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Kino ir  jāgaida, jādzīvo un, kad redzi, – jāfilmē. Steiga neder,” uzskata dokumentālās filmas “Kurts Fridrihsons”  operators Viktors Gribermans. Viņa uzfilmētie kadri  režisores Dzintras Gekas filmā ir piepildīti  ar stāstu par gleznotāju Kurtu Fridrihsonu – nesteidzīgi, mierīgi, skaistuma apdvesti.

Geka stāstu veido, raugoties uz Kurta Fridrihsona esību Meņģeļos pie rakstnieces Gundegas Repšes. Meistaru Repše sauc par otru tēvu un garīgo skolotāju. Gleznotājs bija Repšes mātes māsas Zentas vīrs.

“Pēc šī kopējā darba Fridrihsons liekas kā pārcilvēks – ne tur ir dzimte, ne tautība, viņš ir dvēsele ļoti plašā Visumā,” saka filmas “Kurts Fridrihsons” montāžas režisore Juta Brauna.

Jau pirmais redzējums Meņģeļos operatoru Viktoru Gribermanu burtiski ierāva Fridrihsona pasaulē. Būt tik tuvu klāt gleznu oriģināliem un sajust bijību, kā darbiem pieskarties, – tā bija vienreizēja iespēja.

“Es darbus saliku istabā, kur es dzīvoju,” stāsta Gribermans. “Un agri, agri no rīta parādījās tā Dieva gaisma. Dabīgā gaisma, pēc tam tikai drusku piegaismojām.”

Viss materiāls bija tik vērtīgs un skaists, ka montāžā nācās ļoti grūti izvēlēties, kuru epizodi ņemt, atzīst Brauna. Pirmo atlasi paveica režisore Dzintra Geka. Montēja arī Madara Didrihsone, burtiski saaudzējot Fridrihsona gleznas ar dabu.

“Protams, ka cilvēkiem un līdzcilvēkiem bija ļoti interesanti, bet es domāju, ka viņa sievai Zentai reizēm bija ļoti grūti. Kā saka, lielam kalnam liela ēna, un ar tādu cilvēku ir gan ļoti labi dzīvot, gan arī brīžam ļoti smagi,” uzskata Brauna.

“Ar Dzintru Geku ir interesanti strādāt, jo viņa netraucē. Pirms filmēšanas izrunājam, kas ir vajadzīgs,” uzsver Viktors Gribermans.

Filmā darbojas arī scenārija autore Gundega Repše. Gleznotāju atveido aktieris Tālivaldis Lasmanis. Dokumentālās filmas “Kurts Fridrihsons” pirmizrāde 11.oktobrī kinoteātrī “Splendid Palace”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti