Filmas «Dvēseļu putenis» operators Valdis Celmiņš nominēts Starptautiskās kinooperatoru federācijas balvai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vērienīgās kara drāmas “Dvēseļu putenis” galvenais operators-inscenētājs Valdis Celmiņš nominēts vienai no nozīmīgākajām profesionālo kinooperatoru balvām pasaulē  – Starptautiskās Kinooperatoru federācijas balvai IMAGO. Viņš ir viens no trim pretendentiem uz balvu par labāko operatora darbu spēlfilmai līdzās filmas “1917” galvenajam operatoram Rodžeram Dīkinsam (Roger Deakins), medijus informē filmas “Dvēseļu putenis” pārstāvji.

Līdz ar Valdi Celmiņu un Rodžeru Dīkinsu balvai nominēts arī Antons Mertenss (Anton Mertens par darbu filmā “Spiegs” (“Spionen”). Apbalvošanas ceremonija notiks 14. martā Briselē.

Valdis Celmiņš pauž gandarījumu, ka IMAGO žūrija ir nolasījusi un novērtējusi īpaši “Dvēseļu putenim” izraudzīto darba metodi: “Mēs kopā ar režisoru Dzintaru Dreibergu nolēmām, ka kamerai visu laiku jāatrodas blakus galvenajam varonim, tā mēģinot vizuāli izstāstīt ļoti personīgu latviešu strēlnieku puikas stāstu un radīt skatītājam maksimālu klātbūtnes efektu. Bet man personīgi ir vislielākais prieks, ka aptuveni tajā pašā laikā mans elks jau no studentu gadiem Rodžers Dīkinss otrā pasaules malā ir īstenojis ne mazāk personīgu Pirmā pasaules kara vizualizāciju. Ļoti ceru satikt viņu klātienē!”

Latvijas Kinooperatoru ģildes prezidents Gints Bērziņš stāsta: “Starptautiskā Kinooperatoru federācija IMAGO apvieno 49 nacionālās kinooperatoru ģildes ar gandrīz 4000 profesionāliem operatoriem no visas pasaules un ir nozīmīgākā nozares organizācija pasaulē. Latvijas Kinooperatoru ģilde ir IMAGO biedrs kopš 2004. gada. Katru gadu katra valsts izvirza savus kandidātus IMAGO balvai, kas ir īpaši nozīmīga profesionālajā vidē, jo arī žūrijā ir kinooperatori, kuri izvērtē tieši kinooperatora darba mākslinieciskās un amatnieciskās nianses, inovāciju un sarežģītību. IMAGO balvu ik gadu piešķir operatoriem par darbu tādās kategorijās kā spēlfilmās, televīzijas fimās, dokumentālajā kino, studentu un debijas filmās u. c. Balva par mūža ieguldījumu šogad tiks pasniegta angļu operatoram un režisoram Krisam Mengesam (Chris Menges).”

Starptautiskās Kinooperatoru federācijas balva radīta, lai apbalvotu pasaules labāko kinooperatoru radošo veikumu. Uz balvu pretendē kinooperatori no visām IMAGO dalībvalstīm, un izvirzītās filmas arī vērtē federācijas biedri – kinooperatori. Balvas organizatori atzīmē, ka šogad pieaudzis izvirzīto pretendentu skaits, pierādot balvas nepieciešamību.

IMAGO balvu līdz ar vairākām specbalvām piešķir piecās kategorijās – par labāko kinooperatora darbu spēlfilmā, dokumentālajā filmā, televīzijas drāmā, studentu filmā, ka arī labākajam jaunajam kinooperatoram.

Ar pilnu nominantu sarakstu visās kategorijās iespējams iepazīties IMAGO mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti